You are here

Αντιπαράθεση Καμμένου - Μητσοτάκη για τη μήνυση του ΥΠΑΜ σε εφημερίδα

24/09/2018 21:12

Τη θέση ότι η διαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό διεξάγεται με όρους πλήρους διαφάνειας, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Καμμένος τοποθετήθηκε και επί των κριτικών που του ασκήθηκαν για τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η οποία οδήγησε στην αυτόφωρη σύλληψή τους.
Σημειώνεται ότι ο κ. Καμμένος κατέθεσε μήνυση εναντίον του εκδότη της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Αθανάσιου Μαυρίδη, του διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια και της αρχισυντάκτριας πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνας Γαλανού, χαρακτηρίζοντας «ως ψευδή και συκοφαντικά» δημοσιεύματα της εφημερίδας αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό.

Μετά τη μήνυση του κ. Καμμένου, κατά την οποία ζητήθηκε και η ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου, οι τρεις δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν αυτοβούλως, το βράδυ του Σαββάτου, στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου κρατήθηκαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καμμένος, απαντώντας στις κριτικές που του ασκήθηκαν για τη συγκεκριμένη μήνυση, υποστήριξε ότι η εφημερίδα με τα δημοσιεύματά της για τη Μόρια επιδίωξε να πλήξει το Υπουργείο, χωρίς να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία από το ΥΠΑΜ για όσα επικαλείτο. Παράλληλα, ο κ. Καμμένος ζήτησε από την εφημερίδα στο επόμενο φύλλο της να δημοσιευτούν τα στοιχεία που προσκόμισε το Υπουργείο, συνοδευόμενα από μια συγγνώμη προς το πρόσωπό του.

Ως προς το ζήτημα των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι εξ αυτών το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαχειριστεί περίπου τα 100 εκατομμύρια.

«Τα 90 εκατομμύρια που αναλώθηκαν από τα 100 εκατομμύρια έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμού και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση. Για αυτό καλώ τον οποιοδήποτε να περάσει από όλους αυτούς τους ελέγχους και μετά να τους χαρακτηρίσει ως μη ιδιαιτέρως αυστηρούς», σημείωσε ο κ. Καμμένος.

Επιπλέον, ο κ. Καμμένος απέρριψε τους ισχυρισμούς περί φωτογραφικών διαγωνισμών, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνονται απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο και ότι τα Γενικά Επιτελεία αναρτούν στη Διαύγεια και στους σχετικούς ιστότοπους όλα τα στοιχεία των διαγωνισμών. Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο ουδέποτε επιδίωξε να αναλάβει τους σχετικούς διαγωνισμούς και προσπαθεί να απεμπλακεί από αυτούς.

Δριμεία κριτική στην απόφαση του κ. Καμμένου να καταθέσει μήνυση εναντίον των δημοσιογράφων του «Φιλελευθέρου» άσκησε, από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «όσα συμβαίνουν στη Μόρια είναι ντροπή για την πατρίδα μας. Και για τη ντροπή αυτή, φέρει αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της. Πήραν 1,6 δισ. ευρώ. Και έφτιαξαν τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, όπως λένε πλέον τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί να απολογείται, εκφοβίζει όποιον της ασκεί έλεγχο και κριτική. Το Σάββατο τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου μετά από μήνυση του κ. Καμμένου.  Όχι γιατί τον συκοφάντησαν. Αλλά γιατί έθεσαν ερωτήματα για τη σκοτεινή διαχείριση τεράστιων ποσών».

Δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα γίνει Βενεζουέλα», ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει στη δήλωσή του ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου, δίνοντας προτεραιότητα στη γρήγορη εκδίκασή τους, ότι θα διαλευκάνει τις υποθέσεις περί διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αδιαφανών διαδικασιών και τέλος ότι η χώρα θα αποκτήσει μια αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική.

«Τα σύνορά μας θα φυλάσσονται αποτελεσματικά. Οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα προχωρούν γρήγορα. Όσοι δεν δικαιούνται προστασίας, θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους. Και όσοι βρίσκονται σε αυτή τη χώρα θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.