You are here

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή

07/02/2023 16:48

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με θέμα «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις».

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξαν εκατέρωθεν αιτιάσεις τόσο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όσο και για ευρύτερα ζητήματα πολιτικών ευθυνών και θέσεων.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε καταρχάς στον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, καθώς και στην επικοινωνία που είχε ο ίδιος αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πέραν του πρώτου C-130 που έχει φτάσει στην Τουρκία, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει και σε περαιτέρω βοήθεια που μπορεί να ζητηθεί.

Στο ζήτημα του συζητούμενου νομοσχεδίου, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι περιέχει πρόνοιες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες αντανακλούν «την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για τους ένστολους, από την υγεία έως την οικονομική τους ανακούφιση».

Έκανε λόγο «συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες» για τη θωράκιση των αμοιβών τους, σύμφωνα, όπως είπε, με τις «αντοχές της χώρας μας».

Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να μην μετάσχει σε ψηφοφορίες στη Βουλή, πλην αυτής που θα αφορά πρόνοιες για την κάθοδο κομματικών σχηματισμών στις εκλογές.

«Εχετε πάρει μία πρωτοφανή απόφαση να μη μετέχετε στις ψηφοφορίες, που ενδιαφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Είναι μία επιλογή που δεν προσβάλλει μόνο Δημοκρατία και Σύνταγμα αλλά εκείνους που σας ψήφισαν για να τους εκπροσωπείτε», είπε, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «μια πρόωρη αποδοχή ήττας εν όψει των εκλογών» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Εύχομαι να είναι μία απεγνωσμένη κίνηση φυγής και όχι ένα προοίμιο σε μία αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφορικά με την τροπολογία που αφορά ρυθμίσεις για τον σχηματισμό εκλογικών συνδυασμών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή είναι συμβατή με το Σύνταγμα και ότι είναι σημαντική η επίτευξη της μέγιστης διακομματικής συναίνεσης στην πρόβλεψη. «Είμαστε ανοιχτοί σε τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, πρέπει η διάταξη να ψηφιστεί και από τους 300 του ελληνικού κοινοβουλίου εάν είναι αυτό εφικτό». ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, αφού και ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη και συμπαράσταση στον τουρκικό λαό για τον καταστροφικό σεισμό, καταφέρθηκε εναντίον της Κυβέρνησης για μικροκομματικές σκοπιμότητες στο θέμα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.

«Βάζετε τις Ένοπλες Δυνάμεις στην αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», ενώ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επιστρατεύει «επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς» περί πατριωτισμού, προκειμένου, όπως είπε, να επιτεθεί στους πολιτικούς της αντιπάλους.

Κατηγορώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό για «υποκρισία», σημείωσε ότι αποτελεί «εσχάτη καπηλεία» να τίθενται στην προεκλογική διαμάχη θέματα εθνικής ασφάλειας. «Θεωρείται τον εαυτό σας προστάτη των ενόπλων δυνάμεων. Αλήθεια, από την πολλή προστασία είχατε καλωδιωμένος τους αρχηγούς; Πατερούλης και μεγάλος αδερφός ταυτόχρονα. Αφήστε τις κορώνες μετά απ' όλα όσα έχουν έρθει και στο φως. Αφήστε την υποκρισία για το πόσο πολύ πατριώτης είστε εσείς και πόσο ανθέλληνες είμαστε εμείς», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, πρόσαψε στην ελληνική Κυβέρνηση ότι έχει «υπογράψει εξοπλισμούς 15 δισ. ευρώ, δεν έχει μέχρι σήμερα εδώ και τέσσερα χρόνια δώσει ούτε 1 ευρώ για την μέριμνα του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος». «Φέρνετε σήμερα προεκλογικά ένα επίδομα που αφορά μόνο έναν κλάδο, τα υπόλοιπα είναι υποσχέσεις που ακούσαμε», κατέληξε.