You are here

Αντλησαν €4 δισ. με εταιρικά ομόλογα

19/11/2013 08:15
Σημαντικό ενδιαφέρον στις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών εταιρειών εντοπίζει άρθρο των Financial Times, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στρέφονται πλέον όλο και περισσότερο στις αγορές, προκειμένου να αντλήσουν την ρευστότητα που χρειάζονται και που δεν μπορούν να τους την «παραχωρήσουν» σε τούτη τη φάση οι αποδυναμωμένες τράπεζες της Ευρώπης.

Η τάση αυτή, σε συνδυαμό με την επιτυχία των εκδόσεων, καταγράφει και την ενίσχυση του ενδιαφέροντος της διεθνούς αγοράς για τις συγκεκριμένες εκδόσεις. Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που άντλησαν φέτος οι ελληνικές επιχειρήσεις με την έκδοση εταιρικών ομολόγων, ποσό που θεωρείται ρεκόρ με δεδομένες τις συνθήκες της αγοράς. Αντιστοίχως, όπως παρατηρεί ο συντάκτης του άρθρου, αυξάνονται οι ομολογιακές εκδόσεις στις περισσότερες δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως και το ενδιαφέρον των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις στην ίδια περιοχή.

«Υπάρχει μία ευρύτερη τάση στροφής από τον τραπεζικό δανεισμό προς την έκδοση ομολόγων, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν επίσης να περάσουν το μήνυμα ότι έχουν την ίδια πρόσβαση στις αγορές με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες», εξηγεί ο Frazer Ross της Deutsche Bank. Μέχρι στιγμής φέτος, περίπου 15 ελληνικές εταιρείες έχουν εκδώσει τίτλους αξίας 3,97 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Άντλησαν 4 δισ. με εταιρικά ομόλογα

Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες έγινε από τον ελληνικό βραχίονα της Coca-Cola. Άλλες επιχειρήσεις, όμως, είχαν ισχυρότερους δεσμούς με την εγχώρια οικονομία, όπως ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αυτόν τον μήνα, επισημαίνουν οι FT, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου υποχώρησαν κάτω από το 8% για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, όταν το χρέος της Ελλάδας εξερράγη βυθίζοντας την Ευρωζώνη στη δίνη της κρίσης, και οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι και άλλες επιχειρήσεις θα απευθυνθούν για ρευστότητα στην αγορά ομολόγων τους επόμενους μήνες.

«Τρεις ή τέσσερις, από το "top 30" των ελληνικών εταιρειών, αναμένεται να προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις πριν από το τέλος του χρόνου», δηλώνει ο κ. Νίκος Καραμούζης, διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank.

Οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις αυξάνονται και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αν και το σύνολο των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων στην Πορτογαλία, στα 5,6 δισ. ευρώ φέτος, παραμένει πολύ κάτω από το επίπεδο ρεκόρ των 9 δισ. ευρώ του 2009.

Οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στις χώρες της ευρωπεριφέρειας έχουν φτάσει φέτος τα 61,6 δισ. ευρώ, που επίσης είναι το υψηλότερο από το 2009.

Την Παρασκευή, η Galp Energia, μια πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, άντλησε 500 εκατ. ευρώ από ομόλογα λήξεως το 2019, με επιτόκιο στο 4,25%, ήτοι σε επίπεδα χαμηλότερα από την απόδοση του κρατικού πενταετούς τίτλου.

Αυτό δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο διατεθειμένοι να παραβλέψουν τις όποιες ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις εθνικές οικονομίες και την Ευρωζώνη, υποστηρίζει ο Gideon Gent της BBVA.

Παρόλα αυτά, ο κ. Ross προειδοποιεί: «Για ορισμένους επενδυτές είναι ακόμη μεγάλο το βήμα. Εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, και στην Ελλάδα ειδικότερα, συνεχίσουν να βελτιώνονται, είναι λογικό να αναμένεται μια μαζική στροφή των επενδυτών στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα. Όλοι όμως πρέπει να έχουν υπόψη ότι η ελληνική οικονομία παραμένει υπό πολλή μεγάλη πίεση».