You are here

Απάντηση Σουφλιά στον... Σουφλιά

05/02/2004 11:02
Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσαν οι ρυθμίσεις του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, ο Γ. Σουφλιάς επιχείρησε να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις .

Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των repos στο 15%, από το 7% που ισχύει σήμερα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας και στις αποδόσεις των ομολόγων. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά:

Η πλήρης επαναφορά των νόμων για το ασφαλιστικό της περιόδου 1990 - 1992, με τις απαραίτητες προσαρμογές, σημαίνει ότι: «Θα σεβαστούμε τα όρια ηλικίας. Και φυσικά στο πρόγραμμά μας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών...», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, το πρόγραμμα εννοεί ότι θα προχωρήσει η τριμερής χρηματοδότηση (κράτος - εργοδότες - εργαζόμενοι), που εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση, και στους προ του 1993 ασφαλισμένους. Όπως υποστήριξε ο κ. Σουφλιάς, με αυτό τον τρόπο η δημόσια δαπάνη για την ασφάλιση θα ξεπερνά ετησίως το 1% του ΑΕΠ που προβλέπει ο νόμος Ρέππα.

Επίσης, οι «αναπροσαρμογές» αφορούν την υποχρέωση των Ταμείων να πραγματοποιούν αναλογιστική μελέτη κάθε 5 χρόνια και να δημοσιεύουν ετήσιο ισολογισμό, τη δημιουργία αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης των διαθεσίμων των Ταμείων, τη θέσπιση της κάρτας ασφάλισης, τη μηχανογράφηση των Ταμείων κ.α.

Όσο αφορά το πλαφόν στο εφάπαξ των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, του νόμου Σιούφα, που κρίθηκε αντισυνταγματικό, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και θα αποζημιώσει όσους είχαν πράγματι απώλειες στο εφάπαξ τους.

Για την Ολυμπιακή, ανέφερε ότι το «κόστος αποζημίωσης του πλεονάζοντος προσωπικού» δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά πρόκειται για το κόστος των απαραίτητων μετατάξεων ή της εθελούσιας εξόδου.

Για τις αστικές συγκοινωνίες διαβεβαίωσε ότι αν και θα δημιουργηθούν εταιρείες, υπό ενιαίο φορέα, οι εταιρείες αυτές θα παραμείνουν δημόσιες και οι συμβάσεις παραχώρησης ορισμένου χρόνου αφορούν στο μέγεθος του συγκοινωνιακού έργου.

Στην υπόθεση του ΟΤΕ, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι το management θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, παρά το ότι θα αναζητηθεί στρατηγικός σύμμαχος που θα αγοράσει το 5% - 7% του οργανισμού. Πάντως, απέφυγε να απαντήσει για την επίπτωση που θα είχε η απώλεια του 34% των μετοχών (της καταστατικής μειοψηφίας) από το Δημόσιο.

Repos Όσο αφορά τον ΟΣΕ, διευκρίνισε ότι ο διαχωρισμός του δικτύου υποδομής από το μεταφορικό έργο είναι υποχρέωση που πηγάζει από κοινοτική οδηγία και δεν συνεπάγεται την παραχώρηση των γραμμών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Για τη φορολογία των τόκων των καταθέσεων, repos και ομολόγων, ο κ. Σουφλίας τόνισε ότι υπάρχει αδικία στη φορολογία, αφού οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται με 15% και των repos με 7% και δήλωσε ότι «τα repos δεν θα μείνουν στο 7%». Το βράδυ μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς διευκρίνισε ότι ο συντελεστής θα αυξηθεί στο 15%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι π.χ. στην Εθνική Τράπεζα, που το Δημόσιο κατέχει το 5,3%, θα αρκεί τοποθέτηση ανεξάρτητης διοίκησης.

Τι δήλωσε

«Για να προσθέσουμε αυτές τις διευκρινήσεις στο πρόγραμμα θα χρειαζόμασταν 200 σελίδες που κανείς δεν θα διάβαζε...»

«Ο πράσινος κομματικός μανδύας του κ. Πολυζωγόπουλου δεν του επέτρεψε να διαμαρτυρηθεί όταν καταργήθηκε η τριμερής χρηματοδότηση»