You are here

Απάντηση Τσίπρα σε Στουρνάρα για την αντιπαράθεση με Πολάκη

19/02/2019 16:02

Σημαντικές πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ του Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, μετά την επιστολή του τελευταίου με την οποία ζητά την παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού, κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Πολάκη για «ανήκουστη προσπάθεια επηρεασμού της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος» και για «βάναυση θεσμική εκτροπή».

Σημειώνεται ότι ο κ. Πολάκης κατηγορείται από τον κ. Στουρνάρα ότι παρανόμως κατέγραψε και έδωσε παραποιημένη στη δημοσιότητα τηλεφωνική τους συνομιλία αναφορικά με τους τραπεζικούς ελέγχους δανείων του ιδίου του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας αλλά και άλλων πολιτικών προσώπων.

Σε απάντηση, το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής».

«Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές», καταλήγει η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία ισχυρίζεται ότι είναι απολύτως ψευδές ότι κατέγραψε τη συνομιλία του με τον κ. Στουρνάρα. Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Πολάκης καλεί τον κ. Στουρνάρα «να θυμάται την ανεξαρτησία του θεσμού που εκπροσωπεί και όταν στήνει σκευωρίες εναντίον μελών της κυβέρνησης και όχι μόνο όποτε τον βολεύει», ενώ παράλληλα κάνει λόγο για απόπειρα σπίλωσης του ιδίου από τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, άφησε να διαρρεύσει στα ΜΜΕ η έρευνα που διέταξε η Τράπεζα της Ελλάδος για δάνειο που ο κ. Πολάκης έλαβε από την Attica Bank.

«Ακολούθως φρόντισε να διαρρεύσει ότι ουδέν μεμπτόν ευρέθη, μόνο μόλις τελείωσαν τα δελτία των ειδήσεων. Και σήμερα πετάει τη μπάλα στην εξέδρα διαδίδοντας ότι δήθεν εγώ τον ηχογραφούσα εν άγνοια του», υποστηρίζει ο κ. Πολάκης, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του κ. Στουρνάρα για απόπειρα εκβιασμού. Παράλληλα, καλεί εκ νέου τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να ελέγξει «τα «δάνεια του κ. Μητσοτάκη, της κ. Σπυράκη, του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και το δάνειο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα», ενώ τον κατηγορεί ότι τον διώκει λόγω του σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ. «[Ε]πειδή βγάζω στη φόρα τις παρανομίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στις οποίες δυστυχώς για αυτόν εμπλέκεται η σύζυγος του. Με δυο λόγια, ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποιεί την ΤτΕ ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων αλλά και ως ασπίδα απέναντι στις ανομίες της συζύγου του. Αν λοιπόν για κάποιον οφείλουν να παρέμβουν οι δικαστικές αρχές δεν είναι για εμένα αλλά για τον κ. Στουρνάρα», υποστηρίζει στην ανάρτησή του ο κ. Πολάκης.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «κατάντια στην οποία οδηγεί την Ελλάδα η κυβέρνηση Τσίπρα», ενώ καλεί τη Δικαιοσύνη να παρέμβει «για την εξόφθαλμη κακουργηματική ενέργεια», όπως χαρακτηρίζει τις πράξεις του κ. Πολάκη. Σε ανακοίνωσή της, η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη σημειώνει ότι «η καταρρέουσα κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμη και μεθόδους υποκόσμου για να παραμείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία».

«Ο κ. Πολάκης είναι ο καθρέφτης του κ. Τσίπρα. Μόνο που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Ούτε και η Δικαιοσύνη, που οφείλει να παρέμβει», καταλήγει η ίδια.

ΚΥΠΕ