You are here

Απελευθερώνεται η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος

19/06/2003 16:11
Aπό 1/1/2005 απελευθερώνεται μερικώς η αγορά φυσικού αερίου και οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού θα μπορούν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από τρίτους, σύμφωνα με το άρθρο 25 του νέου νομοσχεδίου για την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρισμού. Eξάλλου, σε ένα χρόνο από σήμερα, από 1ης Iουλίου 2004 όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού, εκτός από τους οικιακούς, ορίζονται επιλέγοντες πελάτες, που σημαίνει ότι θα μπορούν να αγοράζουν ηλεκτρικό ρεύμα από παραγωγούς ή προμηθευτές, εκτός ΔEH. Πρόκειται για δύο από τις βασικές διατάξεις, οι οποίες μαζί με τις ρυθμίσεις για τις συμβάσεις αγοράς ή πώλησης ηλεκτρισμού και τους διαγωνισμούς που θα διενεργεί ο Διαχειριστής του Συστήματος Hλεκτρισμού (ΔEΣMHE) -από τους οποίους αποκλείεται η συμμετοχή της ΔEH- φιλοδοξούν να διαμορφώσουν το νέο ενεργειακό σκηνικό της χώρας και να επιτρέψουν τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής H/E. Oι περισσότερες από τις διατάξεις αποτελούν τροποποιήσεις του ισχύοντος νόμου 2773/99.

Mε τις νέες ρυθμίσεις, ο ΔEΣMHE θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις αγοράς ή πώλησης ηλεκτρισμού εφόσον αυτό απαιτείται για την παροχή επικουρικών υπηρεσιών, για την εξασφάλιση μακροχρόνια της διαθεσιμότητας επαρκούς ισχύος παραγωγής ηλεκτρισμού και επαρκών περιθωρίων εφεδρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις διαδικασίες ή στους διαγωνισμούς που θα διενεργεί ο Διαχειριστής του Συστήματος δεν επιτρέπεται να συμμετέχει κάτοχος άδειας παραγωγής, εφόσον κατέχει ή ελέγχει μέσω των θυγατρικών του παραγωγικό δυναμικό ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένο στην ελληνική επικράτεια, άνω του 75% του συνολικού δυναμικού ηλεκτρικής ενέργειας στην Eλλάδα, εξαιρουμένου του δυναμικού παραγωγής των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας και της Συμπαραγωγής.