You are here

Από το παράθυρο η RWΕ

27/02/2008 11:27
Της Μανταλένας Πίου

Στη φόρμουλα της «δια περιφοράς» έγκρισης των δύο μνημονίων συνεργασίας με τον γερμανικό όμιλο RWE και τη Χαλυβουργική καταφεύγει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ( 29,44€ -1,47%) Τάκης Αθανασόπουλος, καθώς για τέταρτη φορά χθες η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ μπλοκάρισε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Εν τω μεταξύ, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας αν και συναντήθηκαν χθες και συζήτησαν το θέμα, απέφυγαν να τοποθετηθούν δημόσια για το ζήτημα.

Οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί, διέκοψαν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και μετά από συνομιλίες που είχαν με τον κ. Αθανασόπουλο δέχθηκαν να αποχωρήσουν, όταν τους διαβεβαίωσε ότι οι επίμαχες συνεργασίες δεν θα συζητηθούν. Ωστόσο, η δήλωσή του ότι θα προχωρήσει στη «δια περιφοράς» έγκριση των Μνημονίων προκάλεσε νέες τριβές.

Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αμφισβητούν κατά πόσον είναι νόμιμη μία τέτοια διαδικασία, ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Διοξείδιο του άνθρακα

Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει η διοίκηση της ΔΕΗ και για τη χρήση του λιθάνθρακα ως καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής, παρ ότι πολλές χώρες τον εγκαταλείπουν λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της μεγάλης παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα «Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος, είναι αέριο του θερμοκηπίου και το πίνουμε στην Coca-Cola και στην πορτοκαλάδα» απάντησε με προκλητικό τρόπο στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, όταν έθεσαν το θέμα. Η συνεργασία με τη RWE προβλέπει τη δημιουργία λιθανθρακικού σταθμού 1.600 MW.

«Καταγγέλλουμε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεση του κ. Αθανασόπουλου για ένα τόσο σοβαρό θέμα να θέλει να οδηγήσει τα μέλη του Δ.Σ. σε λήψη απόφασης «διά περιφοράς». Αυτό είναι όχι μόνον πρωτοφανές αλλά και παράνομο» τονίζει η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της και καταγγέλλει «μυστική» σύσκεψη που είχε ο κ. Αθανασόπουλος με τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ την Κυριακή, χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής φαίνεται να παρακολουθεί μάλλον αμήχανη τις αντιδράσεις που προκαλεί το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη RWE, όχι μόνον από τη ΓΕΝΟΠ, αλλά και από εκπροσώπους των περιοχών που εξετάζονται ως πιθανοί τόποι εγκατάστασης των λιθανθρακικών μονάδων καθώς ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ακόμα και από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Αξιολόγηση

Εν τω μεταξύ χθες, δύο διεθνείς οίκοι η UBS και η Standard & Poors υποβάθμισαν τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της RWE, μετά την ανακοίνωση του στρατηγικού της πλάνου. Η S&P θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο για τη RWE να πετύχει τον στόχο της μείωσης της χρήσης λιθάνθρακα στο μείγμα καυσίμων που χρησιμοποιεί. Ο «αδύναμος κρίκος» στη RWE είναι ο λιθάνθρακας, καθώς είναι μία από τις εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης που στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στον καύσιμο, το οποίο όμως πλέον αμφισβητείται πλέον εξαιτίας των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων.

Το CO2 και η Coca-Cola

Τ. Αθανασόπουλος

«Το C02 δεν είναι ρύπος. Το πίνουμε στην Coca-Cola και την πορτοκαλάδα», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ, επιχειρηματολογώντας υπέρ της χρήσης λιθάνθρακα.

Η απάντηση της Greenpeace

«Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δικαιούνται να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα περίπου 45 εκατ. τόνους C02 ετησίως. Δεδομένου ότι ένα λίτρο Coca Cola περιέχει 6 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, κάθε Έλληνας θα πρέπει να καταναλώνει ημερησίως 1.868 λίτρα Coca Cola για να δεσμεύσει το παραγόμενο από τη ΔΕΗ C02. Εμπρός, λοιπόν Σώστε το κλίμα, πιείτε Coca Cola»!