You are here

Από το ρήγμα της Πάρνηθας που δεν ενεργοποιήθηκε το 1999, προήλθε ο σεισμός στην Αθήνα

20/07/2019 09:21

Από το ρήγμα της Πάρνηθας, το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί στο μεγάλο σεισμό του 1999, προήλθε ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευή 19 Ιουλίου την Αθήνα, όπως ανακοίνωσε ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Μαρκόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εμπειρογνωμόνων που έγινε χθες το βράδυ.

Ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές και οδηγίες των αρμόδιων οργάνων, ενώ αναφορικά με τη μετασεισμική δραστηριότητα τόνισε ότι αυτή εξελίσσεται ομαλά. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται είναι έντονη και ενημέρωσε ότι έχουν σημειωθεί περίπου σαράντα μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 4,2 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.

Επισκεπτόμενος το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε την εγρήγορση και τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός και σημείωσε ότι ακολουθήθηκαν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια.

«Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, έχουμε μάθει να ζούμε με σεισμούς. Αυτός ήταν ένας ακόμα –θα γίνουν και άλλοι στο μέλλον– δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι` αυτό και το πρώτο μέλημα του κράτους είναι να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.