You are here

Από το Σεπτέμβριο ευνοϊκά δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

20/05/2014 16:56
Από τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες θα εκταμιεύουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου με κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ και αριθμό εργαζομένων έως 250 άτομα ευνοϊκά δάνεια για κεφάλαια κίνησης και αναχρηματοδοτήσεις δανείων.

Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που θα δώσει σε συγκεκριμένες τράπεζες το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και συγκεκριμένα το υπο-ταμείο χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα χρήματα ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ βάζει η γερμανική επενδυτική τράπεζα KFW και τα 100 εκατ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο. Τα δάνεια θα είναι ανακυκλούμενα και σε βάθος επταετίας θα φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της KFW Ούλριχ Σρέντερ παρουσίασαν τους όρους και τις προϋποθέσεις αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν επιλεγεί οι τράπεζες, έως τον Ιούλιο θα εκταμιευτούν τα ποσά στις τράπεζες από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και από τον Σεπτέμβριο θα υπογράφονται οι συμβάσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις τράπεζες.

Το επιτόκιο θα είναι από μία έως τρεις μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα, θα είναι ανώτατου ύψους 1 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι επτά χρόνια. Στην αρχή θα πληρώνονται οι τόκοι και στο τέλος της διάρκειας το κεφάλαιο.