You are here

Από σήμερα τα πρόστιμα στην Ελλάδα για ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

17/01/2022 20:17

Από σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ξεκινά η επιβολή των προστίμων στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής συμμετείχε σήμερα το απόγευμα στην επίσημη τακτική ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα, δίνοντας διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα βεβαιώνονται τα διοικητικά πρόστιμα στη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πιτσιλής, τα πρόστιμα θα εκδίδονται και θα δηλώνονται σε μηνιαία βάση από την ΑΑΔΕ «σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτους της ηλικίας τους, και παρά την υποχρέωσή τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τη 16η ημέρα κάθε μήνα».

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι η βεβαίωση θα γίνεται από την ΑΑΔΕ μετά την παραλαβή του καταλόγου υπόχρεων εμβολιασμού από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την περαιτέρω εξαίρεση από τον κατάλογο αυτό των προσώπων που στο μητρώο της ΑΑΔΕ εμφανίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με ενημέρωση μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myaade, στο gov.gr.

Στα ευρύτερα θέματα της ενημέρωσης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε τη σημασία των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και εικοσαπλάσια να καταλήξουν.

Παράλληλα, αναφερόμενη σε βρετανικές επιστημονικές μελέτες, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι αυτές επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς, γεγονός που φαίνεται να σχετίζεται με τα ηπιότερα συμπτώματα λοιμώξεων που παρουσιάζουν.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των εγκύων, σημείωσε ότι πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι «ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και την μητέρα και το νεογνό».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της τέταρτης δόσης του εμβολίου, που προβλέπεται για τους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες.