You are here

Αποφάσεις Υφυπουργού Παιδείας Ελλάδας για κάλυψη εκπαιδευτικών κενών στην Αίγυπτο

09/08/2018 18:03

Λύση στο τεράστιο πρόβλημα της κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στα αμιγώς ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου, φαίνεται πως βρίσκει το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.
 
Σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να εγκριθεί άμεσα η παράταση απόσπασης έντεκα εκπαιδευτικών, είτε λόγω γάμου είτε λόγω συνυπηρέτησης.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό είναι και το πρώτο μέτρο που αποφάσισε η Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας Μερόπη Τζούφη, μία μόλις εβδομάδα μετά που έλαβε σχετική επιστολή από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο Χρήστο Καβαλή και την Γενική Γραμματέα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, αλλά και μετά από επικοινωνία του ιδιαιτέρου γραφείου της με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννη Σιόκα.
 
Στην κατά ένα μεγάλο ποσοστό επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος για τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου, θεωρείται καθοριστική η παρέμβαση του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουΐκ, ο οποίος με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας, ενημέρωσε ότι ταυτίζεται και ανταποκρίνεται θετικά στις αγωνίες της αιγυπτιώτικης παροικίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία της αιγυπτιώτικης ομογένειας.
 
Έτσι, μιλώντας στην επιστολή αυτή προς την πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, η κα Τζούφη αποκαλύπτει μέσω του ιδιαιτέρου γραφείου της ότι ενδέχεται αλλαγή του νόμου, με την οποία θα διατηρείται στο μέλλον και η οργανική θέση για τους αποσπώμενους εκπαιδευτικούς, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για εκείνους τους δασκάλους ή καθηγητές που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ομογένεια.
 
Βέβαια, σχετικά με την παράταση της απόσπασης των έντεκα εκπαιδευτικών, δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα κάλυψης των κενών των ελληνικών σχολείων στην Αίγυπτο, καθώς υπάρχουν κάποια ακόμη λίγα κενά. Η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Δρ Μαριέττα Κουμαριανού τα έχει υπολογίσει συνολικά σε 25 κενές θέσεις. Όταν όμως λυθεί το πρόβλημα για τις 11 θέσεις, τότε στην επιστολή αναφέρεται ότι το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας θα εξαγγείλει άμεσα νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους εκπαιδευτικούς για τις εναπομείνασες κενές θέσεις στα ελληνικά σχολεία του Καΐρου και της Αλεξανδρείας, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξουν εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.