You are here

Απώλειες λόγω ρευστοποιήσεων

20/02/2004 11:39
Του Νίκου Σακελλαρίου

Ασθενική στην πορεία του Γενικού Δείκτη αλλά και στην αξία των συναλλαγών ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης ύστερα από την αρχική οριακή άνοδο πάνω από τις 2.490 μονάδες δεν κατάφερε να κρατήσει τα επίπεδα πλησίον των 2.500 μονάδων γιατί εμφανίστηκαν ρευστοποιήσεις τόσο σε μετοχές της περιφέρειας αλλά και της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.469,02 μονάδες καταγράφοντας υποχώρηση της τάξης του 0,59%. Περισσότερο άντεξε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FΤSΕ ΑSΕ 20) ο οποίος κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,49%, ενώ αντίθετα μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι δείκτες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ο δείκτης FΤSΕ Μid 40 έκλεισε με υποχώρηση 1,28% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης FΤSΕ Small Cap 80 υποχώρησε κατά 1,45%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 150 εκ. ευρώ με πακέτα αξίας 21,6 εκ. ευρώ, ενώ μόλις 61 μετοχές έκλεισαν ανοδικά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι Τράπεζες κατέγραψαν υποχώρηση της τάξης του 0,88% και οι Τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν οριακά κατά 0,06% με πιέσεις στην Cosmote.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Εκδόσεων-Εκτυπώσεων (-2,51%) και των Ασφαλιστικών (-2,07%).

Ακολούθησαν σε απώλειες, οι κλάδοι των Κατασκευαστικών (-1,68%), των Συμμετοχών (-1,43%) και της Κλωστοϋφαντουργίας (-1,36%). Είδη-Λύσεις Πληροφορικής, Χονδρικό Εμπόριο και Πληροφορική έκλεισαν με απώλειες της τάξης του -1,16%, -1,15% και -1,12% αντίστοιχα.

Η αγορά αναμένει την αυριανή λήξη των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Φεβρουαρίου για να ακολουθήσουν οι στρατηγικές των επενδυτών για το Μάρτιο.

Τεχνικά, οι 2.500 μονάδες έδειξαν για μία ακόμα φορά ότι αποτελούν ισχυρή αντίσταση ανόδου για τον Γενικό Δείκτη.

Οι θεσμικοί επενδυτές και οι χρηματιστηριακές θεωρούν ότι η προεκλογική περίοδος αποτελεί το εμπόδιο της υπέρβασης των 2.500 μονάδων και για τη δημιουργία νέων υψηλών.

Ξένες αγορές >> Οι ευρωπαϊκές αγορές εντός και εκτός Ευρωζώνης είχαν ανοδική πορεία καθώς επηρεάστηκαν από το θετικό άνοιγμα των μεγάλων αμερικανικών αγορών αλλά και τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα, όπως αυτά της Royal Βank of Scotland (Αγγλία), ΑΒΒ (Ελβετία) και των ασφαλιστικών Ζurich Financials, Αllianz και ΙΝG.

Η Αμερική βρίσκεται κάτω από τις προσδοκίες ανάκαμψης, ενώ ευνοείται και από τις προεδρικές εκλογές.