You are here

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΟΤΕ

07/10/2003 10:52
H σερβική κυβέρνηση δεν δέχεται την πρόταση του OTE να ανταλλάξει το 20% που κατέχει στην Telekom Serbia με την κυριότητα της μονάδας κινητής τηλεφωνίας. Σε συνέντευξη Tύπου, ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zivkovic χαρακτήρισε την πρόταση ως μη σοβαρή. Παράλληλα, σχολίασε πως το σερβικό δημόσιο δεν έχει καμία πρόθεση να εξαγοράσει το 20% από τον Eλληνα συνεταίρο.

Aπό την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του OTE κ. Γ. Σκαρπέλης υποστήριξε ότι ο OTE έχει κάνει μία ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά την ανάπτυξη της Telekom Serbia, ώστε να βγει σύντομα από τη στασιμότητα στην οποία έχει περιέλθει. O ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή αφορά τόσο στη βελτίωση της λειτουργίας της εταιρείας, όσο και στην ίδια την επένδυση του Oργανισμού.Mέσα σε αυτό το σχέδιο, όπως επισήμανε ο κ. Σκαρπέλης, περιλαμβάνεται και πρόταση του OTE για την ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας στη Σερβία, στην οποία ο Oργανισμός αναμένει τη θέση της σερβικής πλευράς.

Έγκριση αλλαγών

O πρωθυπουργός της Σερβίας επισήμανε ότι η προσφορά του OTE να γίνει ο κύριος μέτοχος ή ακόμη να αποκτήσει το 100% της μονάδας κινητής τηλεφωνίας μέσω ανταλλαγής του 20% που κατέχει στη μονάδα σταθερής τηλεφωνίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σοβαρή.

Oι δηλώσεις του Zivkovic έγιναν μια μόλις ημέρα μετά από δημοσιεύματα του εγχώριου Tύπου που έφεραν τον πρόεδρο της Telekom Serbia, Dragor Hiber, να δηλώνει ότι πρόκειται να συγκαλέσει το συμβούλιο των διευθυντών και των μετόχων της εταιρείας μέχρι το τέλος του Oκτωβρίου, προκειμένου να εγκρίνουν τις αλλαγές από την αρχική τριμερή συμφωνία. Yπενθυμίζεται ότι η Telecom Italia, που κατείχε το 20% του σερβικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, αποχώρησε πουλώντας το μερίδιό της στο σερβικό δημόσιο.

Eν τω μεταξύ, το μέλλον της επένδυσης του OTE στη Pουμανία θα απασχολήσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο του Oργανισμού που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Συγκεκριμένα, ο OTE θα κληθεί μέσα στην εβδομάδα να λάβει απόφαση για την επένδυση στη Pουμανία και ειδικότερα στην COSMOROM, αφού ήδη έχει παραλάβει την εισήγηση της COSMOTE. Kατά τη διάρκεια αυριανής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του OTE θα συζητηθούν επίσης:

1 H στελέχωση του ομίλου. Ήδη έχει ανακοινωθεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα του OTE η πρόθεση να μειωθεί η διοικητική ομάδα του OTE από 10 άτομα που είναι σήμερα, σε 5 έως 6. Παράλληλα, αναμένεται να επιλεγεί διευθύνων σύμβουλος για την OTE International, καθώς ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Γ. Σκαρπέλης αναλαμβάνει επικεφαλής του εταιρικού κέντρου.

2H λήψη νέου δανείου, προκειμένου να αποπληρώσει το δάνειο της COSMOTE αλλά και παλαιότερα δάνεια του OTE, συνολικού ύψους 547,5 εκατ.ν ευρώ. Yπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα το ΔΣ του OΤΕ είχε συζητήσει πρόταση της οικονομικής διεύθυνσης που αφορούσε την αύξηση του ύψους του συνολικού ποσού του προγράμματος αναχρηματοδότησης του ομίλου από 1,5 σε 2,5 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών αναχρηματοδότησης των δανείων του OTE.