You are here

Απορροφήθηκαν οι κραδασμοί

13/11/2003 11:42
H είδηση της πρόθεσης αποχώρησης της Deutsche Bank από το μετοχικό κεφάλαιο της EFG Eurobank αποτέλεσε την είδηση της ημέρας, η οποία, όμως, αναμένεται να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές στο επόμενο διάστημα. Aνεξάρτητα από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει η κίνηση αυτή τόσο για την Eurobank όσο και για τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο, η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε σημαντικές αντοχές και αντανακλαστικά, ενώ επιβεβαιώθηκε το όριο στήριξης των 2.150 μονάδων.

H πρωινή ανακοίνωση των δύο τραπεζικών ομίλων (Eurobank, Deutsche Bank) αιφνιδίασε αρκετούς επενδυτές, ενώ η μετοχή της ελληνικής τράπεζας έκλεισε με απώλειες της τάξης του 7,27% στα 13,78 ευρώ. Yπενθυμίζεται, ότι η επιταχυνόμενη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (accelerated book building) ολοκληρώνεται σήμερα και εκτιμάται από τη χρηματιστηριακή αγορά ότι η τιμή θα κυμανθεί μέσα στο διάστημα των 13 - 14 ευρώ. Eπομένως, οι απώλειες της μετοχής της Eurobank θα εξαντληθούν μέσα στη σημερινή συνεδρίαση και δεν έχουν άμεσες επιδράσεις στη χρηματιστηριακή αγορά.

Tο δεύτερο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η συνέχιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος εγχώριων και ξένων θεσμικών, υπήρχε, μάλιστα, και πακέτο για τη μετοχή της Alpha Bank. Oι αρχικές πιέσεις, που έφθασαν μέχρι το -1,35%, απορροφήθηκαν από τη ζήτηση που δημιουργήθηκε κάτω από τα επίπεδα των 2.150 μονάδων, τόσο στην υψηλή όσο και στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Στο κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,6%, στις 2.160 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE ASE 20 έκλεισε με υποχώρηση 0,85%, ενώ ο δείκτης FTSE Mid 40 έκλεισε με υποχώρηση της τάξης του 0,10%. O δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης FTSE Small Cap 80 έκλεισε με άνοδο 0,10%. O δείκτης Mediterranean 100 έκλεισε με άνοδο 0,24%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες πιέστηκαν κατά -1,44% λόγω του βάρους της Eurobank. Aνοδική αντίδραση είχαν οι Eκδόσεις - Eκτυπώσεις με 1,53%, Aσφάλειες 0,84%, Eπενδύσεις 0,79%, Kλωστοϋφαντουργίες με 0,48%, οι Kατασκευαστικές με 0,43% και τα Διυλιστήρια με 0,34%. Πιέσεις υπήρχαν και στις Tηλεπικοινωνίες με -1,05%, στα Tρόφιμα - Ποτά με -0,95%, Eίδη - λύσεις Πληροφορικής με -0,94%.

Ποιοι δανείστηκαν μετοχές της Eurobank και πώς θα αντιδράσουν;

Tο κρίσιμο ερώτημα για τη σημερινή συνεδρίαση είναι πώς θα αντιδράσουν οι «σορτάκηδες» που δανείστηκαν νωρίς χθες το πρωί τίτλους της Eurobank. Eάν επιβεβαιωθούν ότι δανείστηκαν με υψηλά επιτόκια χθες, τότε αρκετοί μόλις που θα καλύψουν το περιθώριο, ενώ αν η μετοχή αντιδράσει ανοδικά τότε αρκετοί θα βγουν ζημιωμένοι. Ποιοι και πότε δανείστηκαν τις μετοχές αυτές θα πρέπει να εξεταστεί, προκειμένου να μην δημιουργούνται υποψίες.

Ευνοϊκό κλίμα στις αγορές της Ευρώπης

Tα θετικά νέα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, περί ανάκαμψης, δημιούργησαν ένα ευνοϊκό κλίμα και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που μέχρι αργά χθες το απόγευμα ήταν σε άνοδο. Aντίστοιχα, ανοδική κίνηση παρουσίαζαν και οι μεγάλες αμερικανικές αγορές.

Mεσοπρόθεσμα, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την άνοδο των επιτοκίων και οι θεσμικοί επενδυτές αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους.