You are here

Αποστολάκης: Τα ΜΟΕ στοχεύουν στη διατήρηση ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία για την αποφυγή θερμού επεισοδίου

24/05/2019 06:47

Τη θέση ότι η ελληνική πλευρά επιχειρεί μέσω της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να κρατήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία, προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθεί ένα απευκταίο και για τις δύο πλευρές θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, όπου μίλησε για την εξέλιξη των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και τα προβλήματα των εργαζομένων ενόψει των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εξεύρεση νέων επενδυτών, ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Όπως σημείωσε, στόχος της σχετικής συζήτησης είναι με την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «να καταφέρουμε να χαμηλώσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να σταματήσει η ανησυχία μήπως προκύψει κάποιο ατύχημα και προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανεξέλεγκτο».

Όπως ανέφερε, το πνεύμα της συγκεκριμένης συζήτησης μεταξύ των Επιτροπών είναι θετικό, ενώ γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται για την τελευταία συνάντηση. «[Ο]ι συναντήσεις θα συνεχιστούν. Η δική μας επιτροπή μπορεί να χρειαστεί να πάει στην Τουρκία και βλέπουμε. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό το δίαυλο και η προσπάθεια θα είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», σχολίασε ο κ. Αποστολάκης.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ για τις εν εξελίξει συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε ότι «μοιραζόμαστε –τουλάχιστον έτσι φαίνεται– την αγωνία να βρούμε κάποιο τρόπο να μειωθούν οι εντάσεις και τα προβλήματα».

«Η πρώτη κίνηση που κάναμε όταν είχαμε συναντηθεί ήταν ότι αποφασίσαμε να ορίσουμε αυτές τις επιτροπές, μία από τη μεριά τη δική του και μία από τη δική μου. Τους δώσαμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις όπως σας είπα και προηγουμένως και ελπίζουμε ότι θα προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα», κατέληξε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας.

ΚΥΠΕ