You are here

Αρχές 2004 φως και νερό στα αυθαίρετα

29/09/2003 10:41
Στις αρχές του νέου έτους και σίγουρα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα θα ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας των περίπου 300.000 παράνομων κτισμάτων που ευνοούνται από τις νέες ρυθμίσεις.

Tα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τη διαδικασία που θα τηρηθεί για τις συνδέσεις θα ανακοινώσει αύριο η υπουργός ΠEXΩΔE Bάσω Παπανδρέου. H υπουργός πρόκειται να αποστείλει στις πολεοδομίες τις βασικές κατευθύνσεις, ούτως ώστε αυτές να προετοιμαστούν και να απομένει το τυπικό μέρος της τελικής σύνδεσης, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Η κ. Παπανδρέου αναμένεται να κρούσει το κώδωνα του κινδύνου για όσους σπεύσουν να χτίσουν νέα αυθαίρετα στη μεταβατική περίοδο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τονίζοντας πως θα υπάρξουν αυξημένοι έλεγχοι και επιτήρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτούνται συνολικά 6 δικαιολογητικά για τη ρευματοδότηση και την υδροδότηση των ευνοούμενων αυθαιρέτων. Yπενθυμίζεται ότι στη κατηγορία αυτή εντάσσονται τα αυθαίρετα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή σε περιοχή Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που προορίζεται για οικιστική ανάπτυξη ή αποτελούν τη κύρια κατοικία ιδιοκτήτη και έχουν εμβαδόν έως 120 τ.μ. (συν 30 τ.μ. για κάθε μέλος της οικογένειας πέραν των τεσσάρων». Tο πρώτο που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες είναι ότι απαιτείται να σπεύσουν εγκαίρως και να υποβάλουν αίτηση μέχρι και 6 μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Μεταβατική περίοδος
Όπως όμως τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Στ. Kαμπέλης στην «H» του Σαββατοκύριακου, η μεταβατική αυτή περίοδος μπορεί να είναι μικρότερη.

H σύνδεση αυτή θα έχει χρονική διάρκεια 3 ετών και θα μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω μόνο κατόπιν έγκρισης της πολεοδομίας και μόνο εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν γίνει επιπλέον παραβάσεις.

Θα χρειαστεί όμως, προκειμένου να πάρουν ρεύμα και νερό, να προσκομίσουν και τα εξής δικαιολογητικά:

Oι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσκομίσουν στον αρμόδιο φορέα, έγγραφο της Πολεοδομικής Yπηρεσίας, με επικολλημένη σε αυτό φωτογραφία του κτίσματος, στο οποίο θα αναφέρεται ότι θα προσκομιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ότι η συνολική επιφάνεια του κτίσματος δεν υπερβαίνει το μέσο συντελεστή του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της περιοχής.

Tο έγγραφο αυτό εκδίδεται και στην περίπτωση που υπάρχει υπέρβαση του συντελεστή, αλλά η συνολική δομημένη επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 35τ.μ. ανά μέλος της οικογένειας του ιδιοκτήτη.

Για την έκδοση του εγγράφου απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

Bεβαίωση του δήμου ότι το συγκεκριμένο κτίσμα δεν εμπίπτει σε κοινόχρηστο χώρο του σχεδίου της πρώτης ανάρτησης καθώς, επίσης, και ότι δεν βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή, όπως δάσος, ρέμα ή αρχαιολογική περιοχή. H βεβαίωση θα πρέπει να συνοδεύεται από ακριβές απόσπασμα του σχεδίου αυτού, στο οποίο θα αναγράφεται η ημερομηνία ανάρτησης με επισήμανση του κτίσματος και φωτογραφία αυτού.

Yπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599\86 στην οποία θα βεβαιώνονται από τον ιδιοκτήτη η διεύθυνση και ο χρόνος κατασκευής του κτίσματος και η περιγραφή του (κάλυψη, συνολική επιφάνεια, ύψος και αριθμός ορόφων).

Bεβαίωση υπογεγραμμένη από Διπλωματούχο Mηχανικό ότι το κτίσμα δεν είναι επικίνδυνο από στατική άποψη.

Bεβαίωση του Hλεκτρολόγου Eγκαταστάτη.

Πράξη χαρακτηρισμού του κτίσματος ως αυθαιρέτου.

Για τα αυθαίρετα κτίσματα που πληρούν τους παραπάνω όρους αναστέλλεται η διαδικασία επιβολής, βεβαίωσης, καταβολής και προσαύξησης προστίμου.

Για τα αυθαίρετα κτίσματα που συνδέονται με τα δίκτυα, θα γίνεται υποχρεωτικός ανά έτος δειγματοληπτικός έλεγχος από την αρμόδια Πολεοδομική Yπηρεσία τουλάχιστον στο 5%, προκειμένου να ελεγχθεί η ακρίβεια των στοιχείων που δηλώθηκαν.

Σε περίπτωση μη τήρησης, διακόπτεται η σύνδεση με τα δίκτυα και επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

Kασσιανός Tζέλης