You are here

Αρχή με διαφωνίες Παπαδόπουλου-Ντενκτάς

20/02/2004 12:21
Συζήτηση επί των βασικών αλλαγών που επιθυμούν οι δυο πλευρές στο σχέδιο Ανάν άρχισε στη χθεσινή πρώτη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ντενκτάς, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στο διαδικαστικό οι δυο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιούνται καθημερινά συναντήσεις στις 9. 30 π.μ., ενώ παράλληλα θα συνεδριάζουν οι τεχνικές επιτροπές για τη νομοθεσία, τις διεθνείς συμβάσεις και την οικονομία.

Η πρώτη συνάντηση κράτησε δύο ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις που έγιναν μετά από τον Ντενκτάς αντικατοπτρίζουν τα όσα συζητήθηκαν εντός της αιθούσης. Η πρώτη συζήτηση επιβεβαίωσε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών. Ο κατοχικός ηγέτης, που δεν τήρησε την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για συσκότιση στα όσα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, συγκάλεσε μετά την επιστροφή του στα Κατεχόμενα συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε τα διαμειφθέντα στη συνάντηση. Ο Ντενκτάς είπε πως βασικό σημείο στις συζητήσεις ήταν η διζωνικότητα, την οποία συνδέει με το αίτημά του να μειωθεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο Ντενκτάς υποστήριξε σήμερα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι «άνετη» στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού αφού, όπως είπε, οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν πως τώρα που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, μπορούν να προσαρμόσουν τους Τουρκοκύπριους στη δομή τους. Είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί άτομα τουρκικής καταγωγής να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. «Τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είναι πολίτες μας λόγω του συντάγματός μας. Μας είπαν να αλλάξουμε το σύνταγμα. Δεν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε το σύνταγμα», πρόσθεσε. Όσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές θα ψηφίσουν και στο δημοψήφισμα, συμπλήρωσε. Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του για συνολική ανταλλαγή περιουσιών και εισηγήθηκε τη σύσταση επιτροπής για αποζημιώσεις. Πρόσθεσε ότι ρωτήθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν εάν θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις ότι θα γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις. Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, ο κ. Φερχόιγκεν απάντησε θετικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του είπε πως «είναι πολύ πρόωρο να μιλούμε για ευχαρίστηση ή οτιδήποτε άλλο». Είπε ακόμη πως τα όσα έθεσε ο Ντενκτάς «τα πλείστα είναι εκτός του πλαισίου του Σχεδίου».

Μετά τη λήξη της συνάντησης στον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, στην πράσινη γραμμή, πήγε ο Κοινοτικός Επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος και συνάντησε τους δυο ηγέτες. Ο κ. Φερχόιγκεν εξήγησε και στις δυο πλευρές τον τρόπο εμπλοκής της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επισήμανε πως η Ένωση θα συμβάλει και θα ενισχύσει τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ τόνισε ότι ναι μεν η λύση θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τις αρχές της Ε.Ε, πλην, όμως, η συμφωνία θα αποτελέσει μέρος του κεκτημένου. Αφήνοντας εν πολλοίς τη δυνατότητα να υπάρξουν και παρεκκλίσεις.

ΒΟΜΒΑ Την έναρξη των συνομιλιών επιχείρησαν να πλήξουν άγνωστοι, οι οποίοι τοποθέτησαν βόμβα έξω από το σπίτι του ψευτοπρωθυπουργού, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η ενέργεια καταδικάσθηκε τόσο από την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία όσο και από την ελληνοκυπριακή.