You are here

Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση

12/02/2019 10:39

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος στην Ελλάδα. Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλή η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το απόγευμα της Τετάρτης. Ακριβώς η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί τον επόμενο μήνα και στην ψηφοφορία θα κριθεί ποιες και πόσες διατάξεις του συντάγματος θα θεωρηθούν αναθεωρητέες στη βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η αναθεωρητική διαδικασία, όσες διατάξεις λάβουν αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών θα μπορούν στην επόμενη Βουλή να αναθεωρηθούν με τις ψήφους 151 μελών του Κοινοβουλίου. Αντιστοίχως, όσες διατάξεις συγκεντρώσουν στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα 151 ψήφους και πάνω αλλά λιγότερες από 180 ψήφους, για να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή θα απαιτείται να περάσουν τον πήχη των 180. Παράλληλα, οι προτάσεις για αναθεώρηση που δεν θα συγκεντρώσουν 151 ψήφους, απορρίπτονται και τα άρθρα που αφορούν δεν μπορούν να αλλάξουν.

Έχουν προηγηθεί 18 συνεδριάσεις της Επιτροπής Αναθεώρησης, στην οποία ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία φάνηκε να βρίσκουν κοινό τόπο σε έξι σημεία. Το κυβερνητικό κόμμα υπερψήφισε δύο προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ η Νέα Δημοκρατία έδωσε θετική ψήφο σε πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.  Σημαντικότερη εξ αυτών η πρόταση για αλλαγή στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.  Για το συγκεκριμένο άρθρο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, ωστόσο διαφωνούν ως προς την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε διάστημα 6 μηνών και αν δεν καρποφορήσουν να γίνεται άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Η ΝΔ προτείνει τρεις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, με την τελευταία -αν δεν καρποφορήσει ούτε η πρώτη με 200 ψήφους ούτε η δεύτερη με 180- να μπορεί να εκλέγεται από 151 βουλευτές.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για όλες τις συνταγματικές προτάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η Χρυσή Αυγή τις καταψήφισε όλες.

ΚΥΠΕ