You are here

Ασπίς Πρόνοια: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 205 εκατ.

05/08/2009 09:29
Να αυξηθεί το μετοχικό κεφαλαίο με μετρητά μέχρι το ποσό των 205 εκατ. ευρώ, από 150 εκατ. αρχικά, καλούνται να αποφασίσουν οι μέτοχοι της Ασπίς Πρόνοια, στη συνέλευση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου. Η Γενική Συνέλευση θα κληθεί να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση που ελήφθη στη συνέλευση στις 3/4/2009 για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών μέχρι το ποσό των 150 εκατ. ευρώ και έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, εφαρμοζομένου του άρθρου 13α του Κ.Ν. 2190/1920 σε περίπτωση μερικής κάλυψης του ποσού της αύξησης.

Μετρητά

Θα προχωρήσει λοιπόν στην απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, δια καταβολής μετρητών, μέχρι το ποσό των 205 εκατ. ευρώ και εξουσιοδότηση προς το διοικητικό συμβούλιο για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών.

Επίσης η συνέλευση θα κληθεί να αποφασίσει και την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και διάθεση των εκδιδόμενων μετοχών κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου.

Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της εταιρείας να έχει προχωρήσει ήδη στη βολιδοσκόπηση της αγοράς για πιθανούς νέους μετόχους - επενδυτές, ενώ διίστανται οι απόψεις για το αν ήδη τμήμα της αύξησης είναι καλυμμένο ή οι συζητήσεις δεν έχουν στην παρούσα φάση αποδώσει.

Πολύ πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στη θέσπιση ειδικής τροπολογίας που προβλέπει την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομίας το οποίο δύναται να εγγυηθεί χαρτοφυλάκια ζωής σε περίπτωση που κάποια ασφαλιστική εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα, ώστε να προχωρήσει η μεταβίβαση των ζωικού χαρτοφυλακίου σε άλλη εταιρεία, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η τροπολογία αυτή αίρει ουσιαστικά μία «φιλολογία» που είχε αναπτυχθεί στην αγορά ότι οι αρχές δεν μπορούν να δράσουν πιεστικά στις εταιρείες με κλάδους ζωής, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα με την κατάρρευση των εν λόγω χαρτοφυλακίων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕς ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Οι ασφαλιστικές που πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου φαίνεται να έχουν να αντιμετωπίσουν στην παρούσα φάση ένα κρίσιμο δίλημμα:

Τα κεφάλαια που θα αντλήσουν θα τους επιτρέψουν την εύρυθμη λειτουργία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και πάντως έως ότου παράξουν κέρδη.

Ή θα απαιτηθούν σύντομα και νέα κεφάλαια τα οποία τελικώς δεν θα εξευρεθούν, κάτι το οποίο πιθανόν να τις οδηγήσει στην εκκαθάριση έχοντας χάσει και τα πρώτα κεφάλαια που άντλησαν ώστε να αποκτήσουν τους απαιτούμενους δείκτες φερεγγυότητας.