You are here

ATEbank Romania: Κερδoφορία 281.000 ευρώ

31/07/2009 10:17
Του Λεωνίδα Λιάμη

Με κερδοφόρο αποτέλεσμα ολοκλήρωσε το πρώτο εξάμηνο του 2009 η θυγατρική του ομίλου της ATEbank στη Ρουμανία, ενώ, παράλληλα, με ανοδικούς ρυθμούς και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, κινήθηκαν τόσο οι χορηγήσεις, όσο και κυρίως οι καταθέσεις της.

Αν και πρόκειται για μια μικρή τράπεζα με δίκτυο μόλις 32 καταστήματα σε όλη τη ρουμανική επικράτεια, η ATEbank Romania πέτυχε, σύμφωνα με τα εγχώρια λογιστικά πρότυπα, να καταγράψει, στο πρώτο μισό του έτους, καθαρά κέρδη ύψους 281.000 ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα το ύψος των δανείων που χορηγήθηκαν από την τράπεζα έφθασε στο ποσό των 158 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 12%, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2008, ενώ αντίστοιχα οι καταθέσεις ενισχύθηκαν σε ποσοστό 47%, ανερχόμενες στο ποσό των 69 εκατ. ευρώ.

Νοικοκύρεμα

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε επίσης στην προσπάθεια «νοικοκυρέματος» των εξόδων, κάτι που παραδέχεται και η αναπληρωτής γενική διευθύντρια και μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, Alina Pascu, σημειώνοντας -σε δηλώσεις της στον τοπικό Τύπο- ότι «στο πρώτο μισό του έτους καταβλήθηκαν προσπάθειες για την περικοπή του κόστους».

Συνεπεία της επιλογής αυτής, πάντως, υπήρξε συνειδητή επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης του δικτύου της ATEbank Romania. «Έχουμε 32 καταστήματα και εντός του Αυγούστου στο δίκτυο θα προστεθούν άλλα τρία σημεία», ανέφερε η κ. Pascu, αλλά ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν νέα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αποφάσεις σχετικές με την επέκταση κι όχι μόνο αναμένεται να ληφθούν μετά τον Οκτώβριο.

Τραπεζοασφαλιστικά

Εκτός από τις τραπεζικές εργασίες ο όμιλος της ATEbank διατηρεί στη Ρουμανία και μια ασφαλιστική εταιρεία, η οποία, όμως, προς το παρόν, κρατά χαμηλούς τους τόνους, κυρίως διότι η προσοχή είχε εστιαστεί στην προώθηση των δραστηριοτήτων της τράπεζας.

Την περίοδο αυτή, κατά την κ. Pascu εντείνονται οι προσπάθειες ανάπτυξης και του bancassurance με την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και από τα δύο δίκτυα. Ο όμιλος φέρεται να είχε στα σχέδιά του να λειτουργήσει τοπικά και εταιρεία leasing, αλλά λόγω της κρίσης ανέβαλε τη σχετική απόφαση για το 2010.