You are here

Attica Βank: Τιτλοποιεί στεγαστικά δάνεια 300 εκατ. ευρώ

06/06/2008 09:05
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Με στόχο την τόνωση της ρευστότητάς της η Attica Bank προχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου και αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση της Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαϊου δείχνουν πως ο όμιλος της Attica Bank θα παρουσιάσει ικανοποιητική αύξηση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, παρά τις πιέσεις που έχουν δεχτεί τα περιθώρια επιτοκιακού κέρδους και τη δυσμενή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κυρίως για τους μικρούς του κλάδου.

«Η αύξηση του κόστους χρήματος αναμένεται να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη κι αν ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο όσον αφορά τις διαγραφές επισφαλών δανείων από τις ξένες τράπεζες.

Η διατήρηση λοιπόν του κόστους χρήματος σε υψηλά επίπεδα θα εντείνει την ανάγκη για άντληση φθηνότερης ρευστότητας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη των εργασιών των τραπεζών τους επόμενους μήνες», τονίζει στην «Η» υψηλόβαθμο στέλεχος της Attica Bank επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τον προβληματισμό που προκαλεί στους τραπεζίτες η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα.

Η διοίκηση της Τράπεζας προβλέπει στο business plan κέρδη προ φόρων της τάξης των 35 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση του 2008. Στο μέτωπο του δικτύου των καταστημάτων, στόχος της είναι στο τέλος του 2008 να διαθέτει 81 καταστήματα, από 71 στο τέλος του 2007, και 90 καταστήματα στο τέλος του 2009.

Ιδιωτικοποίηση

Μολονότι η διοίκηση της Τράπεζας υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχει κάτι νεότερο» όσον αφορά στην πώληση τουλάχιστον του 38% των μετοχών, πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών επισημαίνουν ότι «οι καιροί είναι δύσκολοι, ωστόσο η πώληση της Τράπεζας Αττικής θα μπει στο μικροσκόπιο των αποκρατικοποιήσεων τον Σεπτέμβριο του 2008».

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η πώληση της Τράπεζας αποτελεί συχνή εξαγγελία της κυβέρνησης, από το 2004 έως σήμερα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία εξέλιξη.

Ως προς το ποσοστό που θα διατεθεί εκτιμάται πως θα είναι, τουλάχιστον 38%, καθώς οι δύο μέτοχοι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που διαθέτουν 19% έκαστος, δηλώνουν έτοιμοι να πουλήσουν ανά πάσα στιγμή.