You are here

Autohellas: Aυξημένος ο κύκλος εργασιών το 2007-Οι άξονες ανάπτυξης για το 2008

20/02/2008 10:10
Του Γιώργου Μανέττα

Στα 128 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 116 εκατ. ευρώ το 2006, αυξημένος κατά 10%, αναμένεται να διαμορφωθεί σύμφωνα με πληροφορίες ο κύκλος εργασιών της Autohellas για τη χρήση 2007. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου κατά το ίδιο διάστημα, αναμένεται να παρουσιάσουν κάμψη σε σχέση με τα καθαρά κέρδη ύψους 18,1 εκατ. ευρώ το 2006 και θα διαμορφωθούν σε 16,5 εκατ. ευρώ. Κάμψη, που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι πλασματική καθώς το 2006, η εταιρεία εμφάνισε έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από την πώληση συμμετοχής της σε εταιρεία. Όσον αφορά στη συνεισφορά των θυγατρικών του εξωτερικού σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών υπολογίζεται σε περίπου 12-13 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η θυγατρική της Autohellas στη Ρουμανία, Autotechnica Fleet Servises λειτουργεί από το δεύτερο μισό του 2007.

Στρατηγική

Έμφαση στο operating leasing και περαιτέρω διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους στο τομέα των ενοικιάσεων αυτοκινήτων είναι ορισμένοι από τους άξονες της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας Autohellas για το 2008. Παράλληλα, η επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέες αγορές καθώς και εξαγορές ή ακόμη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών σε ορίζοντα τριετίας είναι ενδεχόμενα που δεν αποκλείει σύμφωνα πληροφορίες η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

Στόχος της διοίκησης σύμφωνα με πληροφορίες στον τομέα του operating leasing είναι να καταλάβει σε ορίζοντα τριετίας το 75% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών από το 60% που είναι σήμερα. Στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης -παράγοντες του χώρου εκτιμούν αύξηση της τάξεως 7-8% σε ετήσια βάση- αλλά και υψηλά περιθώρια κέρδους η εταιρεία επενδύει μεγάλο μέρος της περαιτέρω ανάπτυξης των μεγεθών της. Στον τομέα των ενοικιάσεων αυτοκινήτων η εταιρεία επιδιώκει ο κύκλος εργασιών του ?καταλαμβάνει το 30% επί του συνολικού- μέσω της συγκράτησης ορισμένων λειτουργικών εξόδων να αποδίδει περισσότερα στην κερδοφορία του Ομίλου.

Σε επίπεδο επενδύσεων τα επόμενα δυο χρόνια, η εταιρεία σύμφωνα πληροφορίες αναμένεται να διαθέσει ποσό ύψους 33 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του στόλου της. Το ποσό αυτό θα αντληθεί από το ομολογιακό δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η πρόσφατη Έκτακτη Γενική των Μετόχων της εισηγμένης. Από το υπόλοιπο μέρος του δανείου, ποσό 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού ενώ το ποσό των 47,3 εκατ. ευρώ για την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,30 ευρώ ανά μετοχή, που αποφασίσθηκε στην ίδια Γενική Συνέλευση.