You are here

Aξία στα ομόλογα των τραπεζών βλέπει η BofA

15/09/2021 12:16

Η Bank of America ξεκινάει την αξιολόγηση των ομολόγων των εγχώριων τραπεζών, της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +0,24%, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, και η στάση της είναι εποικοδομητική προς θετική.

Tο ελληνικό ΑΕΠ σημειώνει ισχυρή ανάκαμψη (η BofA αναμένει ανάπτυξη 5,1% το 2021, μετά από συρρίκνωση 7,8% το 2020) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συμβάλει στην αύξηση των δανείων και των επενδύσεων για το υπόλοιπο του έτους, εκτιμά.

Όπως εξηγεί η αμερικανική τράπεζα, οι μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) δημιουργούν θετική δυναμική, αλλά ΕΤΕ και Eurobank φαίνονται πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους για μονοψήφιους δείκτες NPE. Μεταξύ των τριών τραπεζών, η BofA προτιμά τις εκδόσεις της Εθνικής Tράπεζας.

Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα κεφάλαια της Εθνικής Tράπεζας και της Eurobank δίνουν επιλογές στις δύο τράπεζες ενώ τα χαμηλότερα κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς μειώνουν την ευελιξία της. Μεταξύ των ομολόγων των τραπεζών προτιμά το ομόλογο Τier 2 της Πειραιώς και τα senior preferred της Εθνικής Tράπεζας και της Eurobank.

Η BofA έχει πλέον εποικοδομητική στάση για επιλεγμένες εκδόσεις από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπει αξία. Η αμερικανική τράπεζα είναι overweight για τους senior τίτλους της Eurobank με κουπόνι 2% και 2,25%, της Εθνικής Tράπεζας με κουπόνι 2,75% και για τον τίτλο Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς με κουπόνι 5,5%. Αντίθετα, η έκδοση AT1 με κουπόνι 8,75% της Τραπέζης Πειραιώς, δεδομένου ότι τα κεφάλαια της τράπεζας είναι συγκριτικά πιο αδύναμα από τις άλλες δύο, η σύσταση είναι market weight.

Η εξέλιξη των NPEs δημιουργεί αξία στα ομόλογα των τραπεζών

Η BofA εκτιμά ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα επιδείξουν μονοψήφιους δείκτες NPEs μέχρι το 2022, γεγονός που αποτελεί επίτευγμα, δεδομένου του σημείου εκκίνησης. Η Εθνική Τράπεζα είναι η κορυφαία θεμελιώδης επιλογή της αμερικανικής τράπεζας, με τα εποπτικά της κεφάλαια να αποτελούν το θετικό σημείο διάκρισης μεταξύ των τριών τραπεζών. Ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο 16% πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,7% μόλις κλείσει η τιτλοποίηση Frontier και η πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων στο δεύτερο εξάμηνο φέτος. Ο στόχος του δείκτη CET1 (fully loaded) θα είναι στο 15,2% για το 2022, εξηγεί η BofA, ενώ ο δείκτης NPEs της ΕΤΕ στο 13,9% θα πρέπει να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τις αρχές του 2022. H σύσταση της BofA είναι overweight για τα senior preferred και market weight στο Tier2.

Για τη Eurobank, η BofA κρίνει θετικά τα βασικά χαρακτηριστικά, που είναι ο χαμηλότερος δείκτης NPEs, η διεθνής της διαφοροποίηση και το γεγονός ότι είναι η πιο προχωρημένη ελληνική τράπεζα στη μείωση των NPEs, με την τιτλοποίηση του Mexico. H BofA θεωρεί ανθεκτικά τα κέρδη της από τη διεθνή παρουσία της αλλά τα κεφάλαιά της τα κρίνει ως πιο αδύναμα από την ΕΤΕ. Ο fully loaded δείκτης κεφαλαίων CET1 είναι στο 12,1%, με δείκτη NPE 8% μέχρι το τέλος του έτους.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η BofA εξηγεί ότι τα κεφάλαια αποτελούν αδυναμία, παρά την πρόοδο στα NPEs. H αμερικανική τράπεζα προτιμά τον τίτλο Tier 2 της τράπεζας με κουπόνι 5,5% έναντι του τίτλου με κουπόνι 8,75% για το τον τίτλο AT1, καθώς βλέπει κινδύνους εκτέλεσης στα σχέδια της τράπεζας να διατηρήσει το επί του παρόντος επαρκές μαξιλάρι κεφαλαίων 1,5 ποσοστιαίας μονάδας πάνω από τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις του 14,3%. Η Πειραιώς σημειώνει πρόοδο στα σχέδια μείωσης των NPEs, από 23% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου φέτος σε 9% έως τις αρχές του 2022. Παρ' όλα αυτά, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 σε 9,4% σε όρους fully loaded αποτελεί αρνητικό σημείο και περιορίζει την ευελιξία της τράπεζας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει την αποσυμφόρηση των NPEs, κατά την άποψη της BofA.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλή συσχέτιση με το Ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου του σημαντικού και αυξανόμενου χαρτοφυλακίου ελληνικών κρατικών ομολόγων, της ισχυρής επιρροής των μακροοικονομικών συνθηκών στα κέρδη, την αύξηση των δανείων και την ποιότητα του ενεργητικού. Για τις τρεις τράπεζες, η BofA εκτιμά ότι η πιστοληπτική τους ικανότητα διαφέρει περισσότερο από αυτό που υποδηλώνουν οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, κατά την άποψή τους και είναι αναγκαστικά συμπιεσμένες τόσο χαμηλά στην κλίμακα αξιολόγησης.

Η ρυθμιστική πίεση για τη μείωση των NPEs και η δημιουργία του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2019 και στη συνέχεια παρατάθηκε έως τον Οκτώβριο του 2022, έχουν συμβάλει καταλυτικά στη μείωση των NPEs. Στο πλαίσιο του καθεστώτος «Ηρακλής», το ελληνικό κράτος παρέχει εγγυήσεις για τις senior tranches των ομολόγων από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: Euro2day