You are here

Αξιωματούχοι ΕΕ: Στο τραπέζι και η πλήρης εξόφληση του ΔΝΤ

15/04/2019 09:43

Η συνεδρίαση του «ανανεωμένου» Frankfurt Club στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ για Ελλάδα και ευρωζώνη, και o ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πότε θα ληφθεί η απόφαση. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

Σιγά σιγά και αθόρυβα από τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησαν οι διεργασίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Η σύνοδος του Ταμείου στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πλήρως τα ρεπορτάζ του Euro2day.gr, ότι η ανακοίνωση είναι προ των πυλών.

Όπως μας εξήγησαν ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι συνομιλίες για την πλήρη αποδέσμευση της Ελλάδας από το IMF ξεκίνησαν αμέσως μετά την έξοδο της χώρας μας από το τελευταίο μνημόνιο. Ο λόγος της βιασύνης δεν είναι μόνο η πίεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ο ESM. Και αυτό γιατί το τελευταίο επιθυμεί την πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν ανακοινωθούν οι νέες του αυξημένες αρμοδιότητες.

«Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα πρέπει να τα βάλουμε όλα κάτω ως προς την εμβάθυνση της ΕΕ. Αναμένεται να γίνει συζήτηση τον Μάιο στη Σύνοδο του Sibiu στη Ρουμανία», αναφέρει η πρώτη πηγή και συνεχίζει: «Ήδη έχουμε καθυστερήσει από τον Μάρτιο, όπου η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Brexit». Δεύτερη πηγή επιβεβαιώνει και προσθέτει ότι από την αρχή δεν υπήρχε καμία αντίσταση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων, όπως γράφτηκε στον Τύπο.

«Ούτε η Γερμανία ούτε η Ολλανδία είπαν όχι. Απλά η Γερμανία τότε (τον Αύγουστο) και μέχρι τον Δεκέμβριο είχε ενδοιασμούς για το εάν θα έπρεπε να γίνει σταδιακή ή ολική (one-off) προπληρωμή του ΔΝΤ».

Ερωτώμενος γιατί την εποχή Σαμαρά οι δανειστές σαμπόταραν την αποπληρωμή, ενώ τώρα ουσιαστικά την προωθούν, ο δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τώρα τα συμφέροντα Ελλάδας και ΕΕ συμπίπτουν, λόγω της νέας μορφής που αναμένεται να πάρει ο ESM».

«Δεν είναι μόνο η έξοδος από το μνημόνιο και η ανάκαμψη της Ελλάδας. Είναι και η πετυχημένη έξοδος στις αγορές, καθώς και το γεγονός ότι οι ηγέτες αλλά και το Eurogroup επιθυμεί καθαρό mandate για τον ESM».
Έτσι, όπως ενημερώθηκε το Euro2day.gr, στο τραπέζι των συζητήσεων του Σαββατοκύριακου παραμένει και η συνολική αποπληρωμή των δανείων.

Τρίτος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ανανεωμένου Frankfurt Club (βγήκε εκτός το ΔΝΤ, η Ισπανία και η Ιταλία και προστέθηκε η Ολλανδία) συζητήθηκε ότι το λεγόμενο «μαξιλάρι» που έχει η Ελλάδα στον ESM προνοήθηκε ακριβώς για αυτό τον σκοπό. «Ο λόγος του μεγάλου buffer δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Σίγουρα η πλήρης αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι στο τραπέζι και δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από πολιτικής πλευράς».

Οι διαρροές μιλούν για μερική αποπληρωμή. Όμως και οι τρεις αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι προτιμάται η πλήρης έξοδος του ΔΝΤ από την Ελλάδα. «Δεν θέλουμε να ανεβάσουμε τον πήχη, να δημιουργήσουμε αυξημένες προσδοκίες και ‘bullishness’ στις αγορές» ανέφερε η τρίτη πηγή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλήρης αποπληρωμή του ΔΝΤ εξαρτάται από:

1. Την ΕΚΤ, η οποία θα μελετήσει και αποφασίσει τα θέματα για τα κόκκινα δάνεια και τη μεσοπρόθεσμη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Εάν θεωρηθεί ότι μια πλήρης αποπληρωμή των δανείων θα ωθήσει την οικονομία και θα ρίξει ρευστότητα στην αγορά, αυτό θα ληφθεί υπόψη.

2. Το Frankfurt Club, η Κομισιόν, η ηγεσία του Eurogroup και ο ESM συμφωνούν, όμως παραμένει μια ψηφοφορία στο Eurogroup και υπάρχει πιθανότητα κάποια χώρα-μέλος, όπως η Σλοβακία, να βάλει βέτο στην πλήρη αποπληρωμή. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον η ελληνική πλευρά το επιθυμεί, το θέμα θα λυθεί (εύκολα) σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

3. Πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει ότι κατέθεσε το αίτημα αποπληρωμής των δανείων στο ΔΝΤ. Από όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου, φαίνεται ότι τώρα κυριαρχεί η «διάθεση» στην ελληνική κυβέρνηση να αφήσει τους ψηφοφόρους να «εκτονωθούν» στις ευρωεκλογές και να πάει σταθερά, με νέες παροχές, σε εκλογές τον Οκτώβριο.

4. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Μαΐου εκφράστηκαν φόβοι για επιστροφή στην ύφεση στην ευρωζώνη. Μάλιστα η δήλωση του επικεφαλής του ESM Klaus Regling ότι «τα καλύτερα βρίσκονται πίσω μας» έγινε αντικείμενο σχολίων ότι μάλλον είπε κατά λάθος «πίσω» αντί «τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας». Όμως ο Regling δεν έκανε κανένα λάθος και προειδοποιεί για μεγάλη μείωση της ανάπτυξης στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, η ΕΕ είχε μόνο ένα χρόνο άνευ κρίσης και πάλι τα ρίσκα αυξάνονται! Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται καλύτερη λύση να αποπληρωθούν όλα τα δάνεια του IMF τώρα, που η κατάσταση είναι ακόμα ευνοϊκή.

Η υπαναχώρηση του ΔΝΤ και ο ρόλος Lagarde

Σε πολλούς προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την Ελλάδα πλέον το ΔΝΤ, που αποδέχτηκε ακόμα και τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Ο λόγος είναι ότι και το Ταμείο αποδέχεται τον συμβολικό και τεχνικό ρόλο του στην Ελλάδα και περιμένει να δει τι είδους αυξημένες αρμοδιότητες θα έχει ο νέος ESM πάνω στην Ευρώπη. Προς το παρόν, τηρεί στάση αναμονής.

Από την άλλη, είναι φανερό πλέον ότι η «εξαφάνιση» εδώ και 8 μήνες της κ. Lagarde από τα ευρωπαϊκά δρώμενα, οι πιο ήπιες δηλώσεις ακόμα και για την Ιταλία, αποσκοπούν στο να δημιουργήσει ξανά ένα καλό ευρωπαϊκό προφίλ. Ακόμα και η σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη μέση του κτιρίου του ΔΝΤ σε κοινή θέα, είχε σκοπό τη δημιουργία ενός φιλικού προφίλ. Γιατί όσο πιεσμένο και να ήταν το πρόγραμμά της, υπάρχουν αίθουσες γύρω γύρω για ακόμα και μια μονόλεπτη συνάντηση.

Για τους καλά γνωρίζοντες, η κ. Lagarde δεν θα έλεγε όχι για μία εκ των μεγάλων θέσεων που ανοίγουν το 2019. Δύσκολα όμως θα την αποδεχτούν οι χώρες που πέρασαν από μνημόνια…

Πηγή: Euro2day