You are here

Αξιωματούχος της ΕΚΤ ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

14/07/2014 06:10
Η Ελλάδα, βλέποντας την οικονομία της να έχει εισέλθει τώρα σε μια νέα φάση, είναι ανάγκη «να παραμείνει προσηλωμένη στη συνεπή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ως το μόνο δρόμο για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», αναφέρει σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή Καθημερινή της Κυριακής, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μόνο αυτό, τονίζει ο Γάλλος οικονομολόγος, μπορεί «να επιτρέψει στην Ελλάδα να εισέλθει σε μια νέα φάση, να μεταβεί, δηλαδή, από τη σταθεροποίηση στην ανάκαμψη».

Προσθέτει ταυτόχρονα ότι στόχος της συνέχισης του προγράμματος υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι η μείωση της ανεργίας, και η επίτευξη «διατηρήσιμης ανάπτυξης βασιζόμενης σε υγιή δημόσια οικονομικά».

Πέραν αυτού, ο κ. Κερέ θεωρεί ότι «έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία τέσσερα δύσκολα χρόνια» στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, με την ανασυγκρότηση, σε μεγάλο βαθμό, και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τονίζει μάλιστα στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι πλέον οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA), «καθώς έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».

Και χωρίς να θέλει να προδικάσει οτιδήποτε, μολονότι χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές αυτές τις εξελίξεις», πρόσθεσε ότι τώρα αναμένονται τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης των τραπεζών που διενεργεί η ΕΚΤ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στα τέλη Οκτωβρίου.

Τέλος, κατά τον Γάλλο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι ελληνικές τράπεζες είναι πως θα διαχειριστούν και θα λύσουν το ακανθώδες και πολύ ευαίσθητο θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων που, όπως λέγεται, βρίσκονται «στο κόκκινο».

Ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ανακοινώσει διάφορες πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτό, και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη «αλλαγής της νοοτροπίας ορισμένων οφειλετών οι οποίοι, αν και έχουν τη δυνατότητα, δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους».

Κατά τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα προς τις τράπεζες είναι τουλάχιστον 75 δις ευρώ.