You are here

Αύριο οι προσφορές για τη Γενική

17/12/2003 10:54
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και οι τρεις ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η Societe Generale, η Μarfin Βank και η Αspis Βank αναμένεται να κάνουν προσφορά, με στόχο να αποκτήσουν το Μanagement της τράπεζας. Μολονότι στην παρούσα φάση οι δηλώσεις από πλευράς των ενδιαφερομένων είναι φειδωλές, γεγονός αποτελεί πως καμία από τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες δεν έχει διαρρεύσει πως μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε στα βιβλία και στοιχεία της Γενικής, δεν επιθυμεί να κάνει προσφορά.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ >> Φυσικά όπως θα επισημάνουν αρμόδιοι παράγοντες, αυτό δεν λέει και πολλά, διότι ακόμη και εάν κάποιος από τους ενδιαφερόμενους είχε αποσύρει το ενδιαφέρον του, δεν θα διευκόλυνε τη διαδικασία για τους άλλους δύο, δηλώνοντας εκ των προτέρων κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, ακούγεται ολοένα και εντονότερα ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων έχουν υπάρξει ξεχωριστές συζητήσεις για πιθανή συνεργασία στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται και σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελούν πρόκριμα για την εξέλιξη του διαγωνισμού. Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει σαφώς τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να κατέβουν υπό τη μορφή consortium, ωστόσο όσοι παρακολουθούν στενά το διαγωνισμό, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο, δύσκολα θα συμβεί για μία σειρά από λόγους που είναι διαφορετικοί για τον καθένα από τους ενδιαφερόμενους.

Την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει η αξιολόγηση από το σύμβουλο που είναι η Deloitte and Τouche, ενώ συμβουλευτικό ρόλο θα παίξει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός δεν είναι πλειοδοτικός, και ότι ο νυν βασικός μέτοχος το Μετοχικό Ταμείο Στρατού επιθυμεί να παραμείνει μέτοχος και μετά την εξαγορά της τράπεζας. Ως εκ τούτου σημαντικό ρόλο στην επιλογή θα παίξει εκτός του τιμήματος, το business plan του εκάστοτε ενδιαφερόμενου για τη Γενική.

Η αύξηση κεφαλαίου

Η προκήρυξη ασφαλώς δεν προβλέπει minimum τίμημα, ωστόσο η όποια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής δεν μπορεί να γίνει κάτω από τα 5,25 ευρώ που είναι η ονομαστική αξία της μετοχής.