You are here

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος

30/07/2003 11:05
Με βασική αλλαγή την καθιέρωση της δεκαετούς σύμβασης φορολογικής σταθερότητας για τις ελληνικές και ξένες επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Στην περίπτωση που ελληνικές ή ξένες επιχειρήσεις πραγματοποιήσουν επενδύσεις υψηλότερες των 30 εκατ. ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 35%, ο οποίος, όμως, θα εφαρμόζεται σε ποσοστό 5% -11% των παγίων στοιχείων της επιχείρησης (ανάλογα με τον κλάδο), όπως αυτά αποτυπώνονται στον ισολογισμό της.

Με την καταβολή του ποσού που θα προκύπτει, η φορολογική υποχρέωση της εταιρίας (επί των κερδών) θα εξαντλείται ενώ θα παρέχεται παράλληλα φορολογική «ασυλία» με απαλλαγή, επίσης για δέκα χρόνια, από τους ελέγχους.

Σημαντικό στοιχείο του νέου νόμου αποτελεί επίσης η επαναφορά του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων, τα οποία θα μπορούν να σχηματίζουν οι επιχειρήσεις, χωρίς όρια τζίρου και ανεξαρτήτως περιοχής.

Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις όλης της χώρας , εφόσον κάνουν επενδύσεις εκσυγχρονισμού που υπάγονται στον αναπτυξιακό θα μπορούν να σχηματίζουν αφορολόγητο αποθεματικό ίσο με το 30% των κερδών τους για μία τριετία.

Με την επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων πάγιο αίτημα του ΣΕΒ- αίρεται ουσιαστικά ο διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων επιχειρήσεων και ως εκ τούτου καταργείται η «αδικία» κατά τον επιχειρηματικό νόμο που ενσωματώνει ο υφιστάμενος αναπτυξιακός νόμος ( επιχορηγούνται μόνο νέες επιχειρήσεις).

Με το νέο νόμο οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που υλοποιούν πρόσθετες επενδύσεις θα λαμβάνουν επιδοτήσεις, οι οποίες, όμως, θα είναι κατά 10% χαμηλότερες έναντι των επιδοτήσεων των νέων επιχειρήσεων ενώ όσες πραγματοποιούν επενδύσεις εκσυγχρονισμού θα μπορούν να σχηματίζουν αφορολόγητα αποθεματικά.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος επιχειρεί παράλληλα να αποκλείσει την επανάληψη φαινομένων τύπου Palco. Θα ορίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι επιχειρήσεις οι οποίες υπήχθησαν στις ευνοϊκές διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και διακόπτουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα προκειμένου να μετεγκατασταθούν στα Βαλκάνια ή γενικότερα στο εξωτερικό θα πρέπει να επιστρέψουν τις επιχορηγήσεις τις οποίες έλαβαν.

Δεν τίθεται ζήτημα στην περίπτωση επέκτασης των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό εφόσον διατηρούν την εγχώρια δραστηριότητά τους αμετάβλητη χωρίς μείωση των θέσεων απασχόλησης.