You are here

Αυξάνει τις τιμές - στόχους των τραπεζών η Citigroup

05/09/2014 08:22
Νέες υψηλότερες τιμές-στόχους θέτει για τις μετοχές των τραπεζών Alpha, Εθνικής και Πειραιώς η Citigroup σε πρόσφατη ανάλυσή της. Ο διεθνής οίκος αναθεωρεί θετικά τις εκτιμήσεις του για τις τράπεζες λαμβάνοντας υπόψη πλέον τα αποτελέσματα εξαμήνου που αυτές δημοσιοποίησαν, ενώ αναθεωρεί θετικά και τις εκτιμήσεις του για αποτελέσματα των τριών τραπεζών στο τέλος του έτους.

Ο διεθνής οίκος αυξάνει την τιμη-στόχο για την Alpha στο 0,70 ευρώ, από 0,65 πριν, διατηρώντας τη σύσταση ουδετερότητας για την τράπεζα. Παράλληλα προβλέπει ότι θα καταγράψει φέτος κέρδη ανά μετοχή 0,03 ευρώ, ενώ σε προηγούμενη εκτίμηση οροθετούσε το αποτέλεσμα σε ζημία 0,01 ευρώ, στοιχείο το οποίο μεταβάλλει πολύ τα δεδομένα της τράπεζας.

Για την Εθνική η Citigroup αυξάνει την τιμή-στόχο στα 3 ευρώ, από 2,90 προηγουμένως. Διατηρεί τη σύσταση αγοράς, ενώ προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 0,36 ευρώ έναντι παλαιότερης εκτίμησης για 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η Citi αναπροσαρμόζει την τιμή-στόχο στα 1,65 ευρώ, από 1,55. Η σύσταση παραμένει για αγορά. O διεθνής οίκος βλέπει αρνητικά κέρδη ανά μετοχή για φέτος (-0,07), μειωμένα ωστόσο σε σχέση με παλαιότερη εκτίμηση (-0,10 ευρώ) που είχε πραγματοποιήσει.

Η Citigroup αναφέρει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους των τεσσάρων τραπεζών ενισχύθηκαν το β΄ τρίμηνο, με την Πειραιώς να «πρωτεύει» στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Όπως παρατηρεί, το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης οδήγησε στη διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου. Σε αυτό το κομμάτι ξεχώρισαν οι Πειραιώς και Alpha Bank έναντι των λοιπών τραπεζών. Oι δαπάνες κινήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιητικά, με την Εθνική να σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις σε τριμηνιαίο επίπεδο στον συγκεκριμένο τομέα. Κατά το β΄ τρίμηνο η αναγνώριση μέρους της αναβαλλόμενης φορολογίας ενίσχυσε τους ισολογισμούς των τραπεζών, με την Εθνική να καταγράφει το μεγαλύτερο όφελος από αυτήν την ενέργεια.

Επιτόκια

Όπως σημειώνει η Citi, η απόδοση κεφαλαίων και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών παρουσίασε αύξηση από 1,2% ως 4,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο, ενώ τα περιθώρια κέρδους συνέχισαν να αυξάνουν με τις Πειραιώς (+17 μονάδες βάσης) και την Alpha (+53 μονάδες βάσης) να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Σε αυτό συνετέλεσε εν μέρει η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και η επιλεκτική ανατίμηση δανείων, κυρίως από μέρους της Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Alpha είχε το μικρότερο ρυθμό αύξησης (+30 μονάδες βάσης σε επίπεδο τριμήνου, +150 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση). Αντίθετα η Eurobank είχε το μεγαλύτερο ρυθμό (+90 μονάδες βάσης και +550 μονάδες βάσης αντίστοιχα). Ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υποχώρησε κατά 20% με 45% σε σχέση με το α' τρίμηνο.