You are here

Αυξάνονται οι φάκελοι «ύποπτης τοξικότητας» με παραλήπτες ελληνικά Πανεπιστήμια

10/01/2019 17:37

Αυξάνεται ο αριθμός των ελληνικών Πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, προς τα οποία έχουν αποσταλεί φάκελοι με σκόνη «ύποπτης τοξικότητας», οδηγώντας τις αρμόδιες Αρχές στη λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές έχουν εντοπίσει ύποπτους φακέλους με παραλήπτες το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης, Βόλου, Κέρκυρας, καθώς και την πρώην σχολή ΣΕΛΕΤΕ στην Καλογρέζα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο περιστατικό που έλαβε χώρα αφορούσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, προς το οποίο εστάλη ύποπτος φάκελος το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου, οδηγώντας στην προληπτική νοσηλεία επτά ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τη σκόνη που περιείχε.

Στην περίπτωση της Κέρκυρας, ο φάκελος εντοπίστηκε εγκαίρως στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας και δεν έφτασε ποτέ στο Πανεπιστήμιο, ενώ οι εγκαταστάσεις της ταχυδρομικής υπηρεσίας του νησιού έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας, φυλασσόμενες από δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ Κέρκυρας αναμένεται να μεταφερθούν σε καραντίνα, σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που έχει τεθεί σε εφαρμογή. ‘Όπως και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» που εντοπίστηκε στην Κέρκυρα, είχε σταλεί από την Ινδία.

Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσο οι φάκελοι που εστάλησαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και την πρώην σχολή ΣΕΛΕΤΕ περιέχουν σκόνη, ωστόσο έχει διακριβωθεί ότι ο φάκελος με παραλήπτη το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο οποίος έφτασε τελικά στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, περιείχε σκόνη.

Όλοι οι ύποπτοι φάκελοι αναμένεται να μεταφερθούν, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στο Χημείο του Κράτους.

ΚΥΠΕ