You are here

Αυξημένο τον Ιούνιο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

19/08/2003 08:15
Tοv Ιούνιο 2003 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 724 εκατ. ευρώ, κατά 258 εκατ. ευρώ υψηλότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους που ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, ανακοίνωσε η ΤτΕ.

Η εξέλιξη αυτή, τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν αποτέλεσμα κυρίως της διεύρυνσης των ελλειμμάτων του ισοζυγίου των εισοδημάτων και του εμπορικού ισοζυγίου. Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν μερικώς από μικρή αύξηση των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών και μεταβιβάσεων.

Ειδικότερα, όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων σημείωσαν άνοδο η οποία όμως υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση των πληρωμών για εισαγωγές, με αποτέλεσμα την άνοδο του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων.

Συγχρόνως, και οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων ήταν αυξημένες σε σχέση με εκείνες του ίδιου μήνα του 2002. Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με εκείνο του Ιουνίου 2002 κυρίως λόγω των αυξημένων πληρωμών για τόκους επί ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η μικρή άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών προήλθε κυρίως από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες υποχώρησαν ελαφρά (επισημαίνεται ότι τα στοιχεία του μηνός Ιουνίου για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και πληρωμές είναι συγκρίσιμα με εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2002 και υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αυτά συλλέγονται με έρευνα που διεξάγεται στα σύνορα).

Τέλος, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων αντανακλά κυρίως την αύξηση των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης (κυρίως καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ).

Το α’ εξάμηνο του 2003 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 863 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 5.792 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των καυσίμων καθώς και εκείνου των εισοδημάτων και τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων. Στο ίδιο διάστημα περιορίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου των εκτός καυσίμων αγαθών, ενώ αυξήθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων περιορίστηκε κατά 421 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2003, λόγω ανόδου (κατά 293 εκατ. ευρώ) των εισπράξεων από εξαγωγές και παράλληλης μείωσης των πληρωμών για εισαγωγές (κατά 128 εκατ. ευρώ).

Ταυτόχρονα, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 589 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες υπεραντισταθμίστηκε από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες (επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και πληρωμές για ολόκληρο το εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν είναι συγκρίσιμα με εκείνα για το πρώτο εξάμηνο του 2002, δεδομένου ότι η σχετική έρευνα που διεξάγεται στα σύνορα άρχισε στα μέσα Μαίου του 2002).

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 385 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη αλλά και της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από αμοιβές και μισθούς.
Τέλος, τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων (κατά 660 εκατ. ευρώ) προκάλεσε η μείωση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ, ενώ αύξηση σημείωσαν οι καθαρές μεταβιβάσεις προς τους λοιπούς τομείς.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιούνιο του 2003 στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 225 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται με την αγορά μετοχών (ύψους 326 εκατ. ευρώ) της ΕΛΠΕ από την Paneuropean oil (βασικό μέτοχο της ΠΕΤΡΟΛΑ) στα πλαίσια της συγχώνευσης ΕΛΠΕ και ΠΕΤΡΟΛΑ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 1.290 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά κυρίως επενδύσεις μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα (ύψους 1.832 εκατ. ευρώ). Τέλος, όσον αφορά τις ?λοιπές επενδύσεις?, παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 1.007 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται κυρίως με την αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους, αλλά και την αποπληρωμή δανείων από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το α’ εξάμηνο του 2003 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 543 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 11.428 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών, κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Επισημαίνεται ότι αξιοσημείωτη ήταν και η εκροή κεφαλαίων για αγορά κυρίως ομολόγων από Έλληνες επενδυτές και ειδικότερα αγορά από την Τράπεζα της Ελλάδος ομολόγων σε ευρώ έκδοσης χωρών της Ευρωζώνης που συνδυάζεται με αντίστοιχη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της.

Τέλος, στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων σημειώθηκε καθαρή εκροή 9.154 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική εκροή για καταθέσεις και τοποθετήσεις σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους (κυρίως πιστωτικά ιδρύματα), με την αποπληρωμή δανείων από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, και με τη μείωση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους.

Στο τέλος Ιουνίου 2003 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,9 δισεκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη συναλλαγματική θέση, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.