You are here

Αύξηση 27,3% στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ μέχρι τέλος Ιουλίου

11/08/2003 16:07
Αύξηση της τάξης του 27,3% σημείωσε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς από την αρχή του έτους μέχρι το τέλους Ιουλίου 2003, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των χρηματιστηριακών αρχών.

Σημειώνεται ότι, για την ίδια περίοδο, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε άνοδο σε ποσοστό 23,5%, γεγονός που υποδηλώνει την μεγαλύτερη άνοδο των τιμών των μετοχών που δεν συμμετέχουν σ’ αυτόν.

Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουλίου η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς είχε διαμορφωθεί στα 83,7 δισ. ευρώ έναντι 72,01 δις. ευρώ του Ιουνίου σημειώνοντας μηνιαία μεταβολή σε ποσοστό 16,25%.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο θετικός ρυθμός αύξησης του ημερήσιου τζίρου της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για το μήνα Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 205 εκατ. ευρώ έναντι 195 εκατ. ευρώ του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για τους πρώτους 7 μήνες του έτους διαμορφώνεται μόλις στα 119 εκατ. ευρώ.

Η συνολική αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε για τον ίδιο μήνα στα 4,7 δις. ευρώ σημειώνοντας μηνιαία αύξηση σε ποσοστό 20,6%, ενώ ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας (λόγος αξίας συναλλαγών προς χρηματιστηριακή αξία) διαμορφώθηκε στο 0,6 έναντι 0,5 του Ιουνίου.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η αξία συναλλαγών, η οποία όμως διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα η αξία των συναλλαγών στην εν λόγω αγορά διαμορφώθηκε στα 8,26 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μηνιαία αρνητική μεταβολή σε ποσοστό 33%.