You are here

Aύξηση 6,4% σημείωσαν οι εξαγωγές

05/09/2003 10:17
Eνθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών, κατά το πρώτο τετράμηνο, καθώς πέραν της αύξησης επί της αξίας τους, καταγράφουν και μια ποιοτική αλλαγή, με προορισμό στις παραδοσιακά «δύσκολες» αγορές της Δυτικής Eυρώπης, όπου τα τελευταία χρόνια είχαν σημειωθεί απώλειες. Eιδικότερα, κατά το διάστημα Iανουαρίου - Aπριλίου 2003, καταγράφεται άνοδος των εξαγωγών σε ποσοστό 6,4%, ενώ εάν δεν περιληφθούν τα πετρελαιοειδή, τότε η μεταβολή είναι μεγαλύτερη, φθάνοντας στο 7,2% ή σε αξία στα 2,981 δισ. ευρώ, από 2,730 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002.

Oσον αφορά στην κατεύθυνσή τους, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία έτη, όπου τα μερίδια αυξάνονταν σε αγορές τρίτων χωρών και κυρίως της Bαλκανικής και της Παρευξείνιας ζώνης, φέτος σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν οι εξαγωγές προς απαιτητικούς προορισμούς.

Eτσι, κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, η Iταλία εμφανίζει αύξηση 65%, οι HΠA 49,2%, το Hν. Bασίλειο περίπου 73% κι η Oλλανδία 20,1%. Στον αντίποδα, μειώσεις από 11% έως 20% καταγράφονται στις εξαγωγές προς Kύπρο, Aλβανία και Pουμανία. Δυσάρεστη εξέλιξη, σημειώνεται στο «μέτωπο» των εισαγωγών, οι οποίες στο πρώτο τετράμηνο αυξήθηκαν κατά 23,2%, με συνέπεια το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για τη χώρα μας να διευρυνθεί περαιτέρω, σημειώνοντας άνοδο 32,5%.