You are here

Αύξηση έως και 5% στο τουριστικό συνάλλαγμα το 2004

19/11/2003 11:37
Η αναμενόμενη διαφήμιση λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και η συσσωρευμένη επιθυμία επίσκεψης από το σύνολο των εξοικειωμένων με την ελληνική τουριστική πραγματικότητα επισκεπτών, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος μέχρι και 5%.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του που παρουσίασε χθες.

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη αυτή ανάκαμψη για το 2004, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ και η παρουσία δύο θετικών σημαντικών εξωγενών παραγόντων (των Ολυμπιακών Αγώνων και της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας) δεν στοιχειοθετεί μια γενικότερη αντιστροφή του κλίματος.

Για το 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΙΤΕΠ, καταγράφεται μείωση αφίξεων 2,2% και τουριστικών εισπράξεων 10%, υπάρχει αβεβαιότητα για τα τουριστικά οφέλη των αγώνων του 2004.

Αφίξεις

Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ ρυθμού μειώσεως των αφίξεων και ρυθμού μείωσης των εισπράξεων είναι το αποτέλεσμα μιας μέτριας μείωσης των αφίξεων και μιας μεγαλύτερης μείωσης των διανυκτερεύσεων και των τιμών που χρεώνουν τα καταλύματα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η τουριστική οικονομία της χώρας επιβεβαίωσε και φέτος την από δεκαετίες αποκοπή του ρυθμού ανάπτυξης της από τις διεθνείς τάσεις και τις τάσεις που επικρατούν όχι μόνο στις μεσογειακές ανταγωνίστριες χώρες, αλλά και στον μέσο όρο της Ευρώπης.

Η μείωση των εισπράξεων της τάξεως του 10%, θεωρείται από το ΙΤΕΠ ως «καταστροφική οπισθοδρόμηση», τη στιγμή που οι ανταγωνίστριες χώρες εξακολουθούν, κάτω από τις ίδιες αντιξοότητες, να αναπτύσσονται, έστω και με βραδύτερο ρυθμό».

Για τη διετία 2002 - 2003 το ΙΤΕΠ εκτιμά ότι σωρευτικά οι απώλειες εισπράξεων για τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Ένα από τα βασικά σημεία που αναδεικνύει η μείωση αυτή αφορά στην οικονομική απόδοση των αφικνούμενων τουριστών που επισκέπτεται την Ελλάδα, οι οποίοι κυρίως προέρχονται από κατώτερες εισοδηματικές τάξεις. Σε ό,τι αφορά στην πορεία των αφίξεων η περιφερειακή κατανομή της μείωσης της τουριστικής κίνησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Προορισμοί

Το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί -Κρήτη, Ρόδος, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα- εμφανίζουν ομοιόμορφες μειώσεις, μεταξύ 1,3% για την περιοχή Θεσσαλονίκης και 4,3% για την Ρόδο.

Τρεις μικροί σχετικώς προορισμοί εμφανίζουν μειώσεις της τάξεως του 30% και μόνο η Καλαμάτα έχει πραγματοποιήσει σημαντική αύξηση. Για τον Σεπτέμβριο, με βάση τα στοιχεία, η μείωση για το σύνολο της χώρας σε όρους αφίξεων είναι 7,5% (στα αεροδρόμια) έναντι μέσου όρου 2,2% για το εννεάμηνο.