You are here

Αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς

15/12/2010 08:58
Της Ελένης Κομινη

Απαγκιστρώνεται από τα κρατικά κεφάλαια η Τράπεζα Πειραιώς, με την ολοκλήρωση, περί τα τέλη Ιανουαρίου, της εγγυημένης από διεθνείς οίκους Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου και αναπληρωτή CEO του ομίλου κ. Στ. Λεκκάκου.

Ειδικότερα, ο κ. Λεκκάκος τόνισε, ότι «η αύξηση θα ενδυναμώσει την τράπεζα ώστε να αντιμετωπίσει από ισχυρότερη θέση τη σημερινή μακροοικονομική συγκυρία, θα αυξήσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας στο πλαίσιο και της αυστηροποίησης του εποπτικού πλαισίου (Βασιλεία ΙΙΙ), ενώ η ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια θα προσφέρει στην τράπεζα την ευελιξία αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, επιτρέποντας σταδιακά την επαναδιανομή μερίσματος».

Τραπεζικοί αναλυτές κρίνουν ότι η μετοχή θα γίνει πιο ελκυστική, καθώς η τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει σταδιακά στη διανομή μερίσματος.

Με την ευκαιρία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της τράπεζας οργανώνει σειρά παρουσιάσεων, σε μετόχους της και επιχειρηματίες, στους οποίους αναλύονται οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη, καθώς επίσης οι πολιτικές που υλοποιεί η τράπεζα στο νέο περιβάλλον, με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων της, τα συμφέροντα των πελατών της και της εθνικής οικονομίας.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Χρ. Αντωνιάδης, παρουσίασε τις εξελίξεις στην αναδιοργάνωση του ομίλου και τους κανόνες τραπεζικού δανεισμού στο νέο περιβάλλον, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και τη μείωση των επισφαλειών.

Παρουσίαση

Ο κ. Λεκκάκος, παρουσίασε το μακρο-οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας και την πολιτική των ελληνικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Εδωσε έμφαση στην ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, για να μειωθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, τα οποία το προηγούμενο διάστημα προκάλεσαν την πίεση στις διεθνείς αγορές και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση της ύφεσης.

Ο ίδιος τόνισε, ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σταδιακής επανάκαμψης της εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια και αυτό φαίνεται τόσο από την αντιστροφή της διαρροής καταθέσεων προς το εξωτερικό, όσο και από τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.