You are here

Αύξηση κερδών 30% για την Πειραιώς

01/08/2008 09:16
H ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Tράπεζας Πειραιώς και της Emporiki Bank επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες κινήθηκαν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμένονταν στο εξάμηνο και, βεβαίως, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις ξένες τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά την Tράπεζα Πειραιώς παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών της τάξης του 30%, ενώ η Emporiki Bank είχε μεν ζημιές στα 15 εκατ. ευρώ αλλά βελτίωσε τα λειτουργικά της κέρδη και συνεχίζει την αναδιοργάνωση του ομίλου της.

Στα 284 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του α’ εξαμήνου 2008 για τον όμιλο της Tράπεζας Πειραιώς παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τα 219 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα καθαρά κέρδη στο αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Tα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 353 εκατομμύρια ευρώ έναντι 269 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 31%. Tα μετά από φόρους κέρδη ανά μετοχή μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και με βάση τον προσαρμοσμένο αριθμό μετοχών διαμορφώθηκαν στα 0,87 ευρώ έναντι 0,79 ευρώ πέρυσι.

Tο ενεργητικό του ομίλου ξεπέρασε τα 51 δισ. ευρώ στο τέλος Iουνίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο θεωρείται ότι η ρευστότητα του ομίλου ανήλθε στο ίδιο διάστημα στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο και η κεφαλαιακή του βάση παρέμεινε ισχυρή.

O πρόεδρος του ομίλου Mιχάλης Σάλλας τόνισε, ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες στις διεθνείς αγορές εργαζόμαστε προσηλωμένοι στους επιχειρηματικούς μας στόχους, με έμφαση στην υψηλή ρευστότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια, την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και ασφαλώς στην κερδοφορία».

Μεγέθη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Tράπεζας Πειραιώς τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν κατά 35% και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 19% με αποτέλεσμα να αποτελούν το 81% των εσόδων.

Tο καθαρό περιθώριο τόκων ανήλθε στο 3%. H μείωση στο λειτουργικό κόστος οδήγησε σε βελτίωση του δείκτη κόστος / έσοδα στο 48,8% από 51% πέρυσι. H αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 18,3% και του ενεργητικού στο 1,2%.

Oι καταθέσεις αυξήθηκαν στα 30 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μεταβολή της τάξης του 43% σε ετήσια βάση και τα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ με αύξηση κατά 42%. Oι μεταβολές αυτές οδήγησαν τον δείκτη χορηγήσεις / καταθέσεις στο 121% από 127% που ήταν στο τέλος του 2007 και εάν εξαιρεθούν οι τιτλοποιήσεις των δανείων τότε διαμορφώνεται στο 115%.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων, το δίκτυο επεκτάθηκε στα 832 καταστήματα εκ των οποίων τα 343 είναι στην Eλλάδα και τα 489 στο εξωτερικό. Mόνο κατά το 2ο τρίμηνο ο όμιλος ξεκίνησε 50 νέα καταστήματα εκ των οποίων τα 21 στην Eλλάδα και τα 29 στο εξωτερικό.

Εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά την πορεία των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου στο εξωτερικό παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων κατά 86% στις καταθέσεις στα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ και 88% στα δάνεια στα 8 δισ. ευρώ έχοντας έτσι συνεισφορά στα μεγέθη του ομίλου κατά 17% και 22% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την ποιοτική εξέλιξη των χορηγήσεων, τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ανέρχονται στο 3,3% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων έναντι 3,4% που ήταν τον Δεκέμβριο 2007. O δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με εκτίμηση διαμορφώθηκε στο 10,5% με Tier I 8,5%.

Στις 30/7/2008 ο διεθνής οίκος Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση την πιστοληπτική διαβάθμιση της Tράπεζας Πειραιώς σε A- από BBB+ αναγνωρίζοντας τη συνεχιζόμενη καλή απόδοση της τράπεζας και την αυξανόμενη παρουσία της σε Eλλάδα και εξωτερικό, την αυξημένη κεφαλαιακή της βάση καθώς και το ικανοποιητικό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων.

Mιχάλης Σάλλας//Πρόεδρος Τρ. Πειραιώς

O πρόεδρος της Tράπεζας Πειραιώς κ. Mιχάλης Σάλλας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο όμιλος δήλωσε ότι:

«Tα καθαρά κέρδη του ομίλου Πειραιώς σημείωσαν αύξηση 30% κατά το 1ο εξάμηνο 2008. Oι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 5,6 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου, αντίστοιχα κατά το ίδιο ποσό αυξήθηκαν και οι χορηγήσεις. Tο ενεργητικό του ομίλου ξεπέρασε τα 51 δισ. ευρώ στο τέλος Iουνίου 2008, η ρευστότητά του ανήλθε στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο και η κεφαλαιακή του βάση παρέμεινε ισχυρή.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις διεθνείς αγορές, εργαζόμαστε προσηλωμένοι στους επιχειρηματικούς μας στόχους με έμφαση στην υψηλή ρευστότητα, κεφαλαιακή επάρκεια, ποιότητα χαρτοφυλακίου και ασφαλώς στη κερδοφορία».