You are here

Αύξηση κερδών και πωλήσεων για την «Τιτάν» στο εξάμηνο

31/07/2015 08:33
Του Νίκου Σακελλαρίου

Καθαρά κέρδη μετά τις προβλέψεις για φόρους ύψους 24,2 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Τιτάν κατά το α' εξάμηνο 2015 έναντι κερδών 2,9 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. H σταθερά καλή πορεία των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ και η ανάκαμψη στην Αίγυπτο, ήταν οι λόγοι βελτίωσης της εικόνας. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 672,8 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 19,9% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 18,3% και ανήλθαν σε 105,3 εκατ. ευρώ. Tα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ενισχύθηκαν σημαντικά από την ενδυνάμωση του δολαρίου, έναντι του ευρώ. Στις 29 Ιουνίου 2015 ο οίκος Standard and Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ομίλου ως «ΒΒ» και παράλληλα αναβάθμισε τις προοπτικές του από «σταθερές» σε «θετικές».

Mητρική

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 παρουσίασε καθαρά κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ έναντι 8,2 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών το πρώτο εξάμηνο του 2014, τα οποία τότε είχαν ενισχυθεί από την είσπραξη μερισμάτων 20 εκατ. ευρώ από θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού.

Πτώση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η ζήτηση θα σημειώσει περαιτέρω σημαντική κάμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, από το χαμηλό επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο. Η οξεία έλλειψη ρευστότητας, η οποία κορυφώθηκε με το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών, επηρεάζει τόσο τα δημόσια έργα όσο και την ιδιωτική κατανάλωση. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, ο Όμιλος έχει λάβει σειρά μέτρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των εργοστασίων του στην Ελλάδα, των οποίων η παραγωγή διοχετεύεται προς το παρόν σχεδόν αποκλειστικά σε εξαγωγικούς προορισμούς.

Λειτουργικά Αποτελέσματα

Στην Ελλάδα η κατανάλωση δομικών υλικών το πρώτο εξάμηνο του έτους προήλθε κυρίως από τα δημόσια έργα, καθώς η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική. Σημειώνεται ότι ο όγκος πωλήσεων τσιμέντου στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των πωλήσεων του Ομίλου. Στις ΗΠΑ συνεχίστηκε η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση κατά 42,5% και ανήλθε σε 313,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 42,1 εκατ. ευρώ, έναντι 18,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στην Αίγυπτο, η ζήτηση τσιμέντου παρουσίασε μικρή αύξηση. Στην Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2015, τα αποτελέσματα της Adocim (η οποία ανήκει κατά 50% στον Όμιλο Τιτάν) ήταν σχεδόν αντίστοιχα του περασμένου έτους.

Προοπτικές για το 2015

Η διεθνής σημερινή παρουσία του «Τιτάν» δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων το 2015, με κύριο άξονα τις ΗΠΑ και κινητήρια δύναμη τα οικιστικά ακίνητα (housing). Στην Αίγυπτο, η ζήτηση δομικών υλικών εκτιμάται πως θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, βασιζόμενη σε έργα τόσο δημόσιου όσο και ιδιωτικού χαρακτήρα. Η κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκτιμάται ότι θα παραμείνει υποτονική, ενδεχομένως σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα του περασμένου έτους.