You are here

Bloomberg: Η πώληση ελληνικών ομολόγων θα σηματοδοτήσει αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη

09/01/2014 14:46
Στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τη διάθεση ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτούσε αλλαγή σελίδας για την Ευρωζώνη, μετά τον αποκλεισμό που υπέστησαν χώρες της από τις αγορές χρέους. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το ράλι στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων και μετοχών συνεχίζεται με την έλευση του νέου έτους.

Η Ιρλανδία, αναφέρει το δημοσίευμα, πούλησε ομόλογα αυτή την εβδομάδα, επιστρέφοντας στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά το πέρας του τριετούς προγράμματος διάσωσής της. Η Πορτογαλία αναμένεται να πουλήσει σήμερα ομόλογα, ενώ οι τράπεζες της Ισπανίας και άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης δεν ήταν ποτέ σε θέση να δανείζονται τόσο φθηνά όσο μπορούν τώρα. Επιπλέον, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2008 και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι η υψηλότερη από το 2011.

Το περσινό ράλι, με επικεφαλής τα ελληνικά ομόλογα που απέφεραν κέρδη 47% (σ.σ.: λόγω της ανόδου της τιμής τους στην αγορά), αντάμειψαν τους επενδυτές, που τοποθετήθηκαν σε χρηματοπιστωτικούς τίτλους της περιοχής. Η μέση απόδοση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,55% αυτή την εβδομάδα, χαμηλότερα σε σχέση ακόμη και με πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με δείκτες της τράπεζας Bank of America Merrill Lynch. Πρόκειται για μία αντίθετη εξέλιξη από αυτή στα τέλη του 2011, όταν το κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε σε σχεδόν 10%, καθώς οι χώρες επιζητούσαν διεθνείς διασώσεις, επειδή είχαν χάσει την πρόσβασή τους στις αγορές χρέους. Η διάθεση των επενδυτών για αγορά ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών επιστρέφει, σημειώνει το Bloomberg, καθώς οι περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης με τα υψηλότερα χρέη δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.

Το κέρδος για τους επενδυτές, αν είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα την ημέρα του Ιουλίου 2012, που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεσμεύθηκε ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, θα έφθανε το 370%, σύμφωνα με του δείκτες του Bloomberg. Το αντίστοιχο κέρδος για τα ιρλανδικά ομόλογα θα ανερχόταν σε 27% και για τα πορτογαλικά ομόλογα σε 42%.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε χθες στο 7,63% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010 και ενώ είχε φθάσει στο 44% τον Μάρτιο του 2012.