You are here

BofA: Που χωλαίνει το ελληνικό χρηματιστήριο

08/12/2021 14:10

Στην τελευταία ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bank of America για τον Δεκέμβριο, η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών εμφανίζεται βελτιωμένη κατά μία θέση σε σχέση με την τελευταία αναφορά και τοποθετείται στην 8η θέση μεταξύ των 12 αναδυόμενων αγορών. Εξακολουθεί δηλαδή να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις.

Η bottom-up κατηγοριοποίηση (με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο έξι ποσοτικών δεικτών που αξιολογούνται επίσης ως Buy από τους αναλυτές της BofA) κυριαρχείται από τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική και παραμένει διαφοροποιημένη σε διάφορους τομείς (υλικά, χρηματοοικονομικά και ενέργεια).

Η Ρωσία βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας με ισχυρή αύξηση των κερδών, ευνοϊκές αποτιμήσεις και υψηλά μερίσματα. Η Τουρκία υποχώρησε στη δεύτερη θέση λόγω της επιδείνωσης της δυναμικής και της ασθενέστερης αύξησης των κερδών. Η Σαουδική Αραβία και η Νότια Αφρική ισοβαθμούν στη συνολική κατάταξη. Η Ν. Αφρική επωφελείται από τις ευνοϊκές αποτιμήσεις, την τοποθέτηση και τα μερίσματα, ενώ η Σαουδική Αραβία παρουσιάζει συγκριτικά υψηλά κέρδη.

Η Ελλάδα τοποθετείται χαμηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων, παραμένει χαμηλά σε σχέση με τις ιστορικές αποτιμήσεις της αγοράς, χαμηλά σε όρους upside από τοποθετήσεις των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων, αλλά και πολύ υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά σε όρους τιμής και momentum κερδών (σ.σ. μοιάζει με τον δείκτη PEG), ενώ το στοιχείο όπου πραγματικά ξεχωρίζει θετικά η αγορά είναι σε όρους μερισματικών αποδόσεων, όπως εξηγεί η ΒofA. Το ασφάλιστρο κινδύνου για τις ελληνικές μετοχές, Equity Risk Premium, όπως το υπολογίζει η ΒofA, είναι της τάξεως του 6,1% και είναι στη μέση του σχετικού πίνακα.

Οι επιμέρους μετοχές

Στη λίστα με τις τοπ επιλογές τοποθετείται ο τίτλος της Motor OilΜΟΗ +0,51%, για τον οποίο ωστόσο έχει ουδέτερη σύσταση. Θεωρεί ότι τα δυνατά του σημεία είναι η χαμηλή αποτίμησή του σε σχέση με το παρελθόν, η αύξηση των κερδών της, η σχέση τιμής και το momentum της κερδοφορίας του, η μερισματική απόδοσή του αλλά και οι τοποθετήσεις των διαχειριστών.

O ΟΠΑΠ και η Eurobank συμμετέχουν στη λίστα με τις τοπ Earnings growth screen. Η Eurobank συμμετέχει επίσης στη λίστα με τις μετοχές Rising momentum – Top 20.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo, η οποία έχει σύσταση αγοράς από την BofA, περιλαμβάνεται στη λίστα με τις Low growth – Bottom 20. Παρά ταύτα, η BofA τοποθετεί την Jumbο ανάμεσα στις πιο ανθεκτικές μετοχές της σε όρους πληρωμής μερίσματος με προβλεπόμενη απόδοση 4,4%.

Πηγή: Euro2day