You are here

Citi: Συμφωνία με Eurobank στη διάθεση στεγαστικών δανείων

22/08/2008 10:44
Αίσιο τέλος με συμφωνία των δύο πλευρών είχαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ της Citibank Ελλάδος και της Eurobank, με στόχο η πρώτη να αποκτήσει ρόλο broker, πουλώντας μέσα από το δίκτυό της, στεγαστικά δάνεια της τράπεζας του Ομίλου Λάτση.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως οι ανάλογες διαπραγματεύσεις της Citibank με την Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να επιτευχθεί άμεσα αντίστοιχη συμφωνία. Η ολοκλήρωση των νομικών και τυπικών διαδικασιών στη συμφωνία Eurobank και Citibank τοποθετείται χρονικά στα μέσα του επόμενου μήνα.

Επί της ουσίας η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει τα στελέχη της Citibank να λειτουργούν ως πωλητές των στεγαστικών δανείων της ελληνικής τράπεζας, δάνεια που θα χορηγούνται μέσα από το δίκτυο της. Το όφελος για τη θυγατρική του Citigroup μεταφράζεται σε προμήθεια επί των πωλήσεων που θα πραγματοποιούνται από τους πωλητές και τα καταστήματα της αμερικανικής τράπεζας. Στέλεχος της τραπεζικής αγοράς, σχολιάζοντας την εξέλιξη, τόνιζε πως με τον τρόπο αυτό η Citibank δεν αυξάνει το χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεών της, ενισχύει τα έσοδα από την προμήθεια που θα απολαμβάνει και βελτιώνει την ποιότητα του ενεργητικού της, σε μία περίοδο έλλειψης ρευστότητας και έντονων προβλημάτων σε επίπεδο μητρικής.

Παρασκήνιο

Οι συζητήσεις με την Eurobank ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου του 2008, παράλληλα με τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς και τη Millennium Bank. Νωρίτερα, την άνοιξη είχαν προηγηθεί επαφές της Citibank με ελληνικές τράπεζες με στόχο την πώληση του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών της δανείων, το ύψος του οποίου εκτιμάται στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το πλέον κερδοφόρο κομμάτι των εργασιών της Citibank Ελλάδος είναι το χαρτοφυλάκιο της Καταναλωτικής Πίστης με αιχμή τις πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας. Επίσης, ισχυρή είναι η παρουσία της στις εργασίες του corporate banking όπου τις τελευταίες δεκαετίες έχει παράσχει συμβουλευτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε μία σειρά από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Τέλος, από την αρχή του 2008 η Τράπεζα ασκεί επιθετική πολιτική στην προσέκλυση καταθέσεων ανοίγοντας ουσιαστικά τον ανταγωνισμό όσον αφορά στα ελκυστικά επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις.