You are here

Citi: Τα ελληνικά ομόλογα θα κερδίσουν τα γερμανικά

11/12/2019 09:16

Μια έκπληξη για τα εγχώρια assets έκρυβε η προτεινόμενη λίστα με τα 12 trades για το 2020 της Citigroup Global Macro Strategy.

Σύμφωνα με τη Citi, τα 12 θέματα/trades μπορούν να ομαδοποιηθούν σε i) πιθανά «spikes» στη μεταβλητότητα των νομισμάτων, ii) πτώση της ανάπτυξης/στασιμότητα, επιτόκια/χαμηλότερες αποδόσεις iii) μεταφορές επενδυτικών θέσεων από assets του Ηνωμένου Βασιλείου, iv) σχετικές αξίες, v) Κίνα. 

Το trade με εγχώριο ενδιαφέρον που προτείνει είναι η αγορά των εγχώριων ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων. Για την ακρίβεια, προτείνει την αγορά του εγχώριου δεκαετούς ομολόγους λήξεως το Μάρτιο του 2029 (GGB Mar29) έναντι του γερμανικού bund λήξεως το Φεβρουάριο του 2029. H Citi προβλέπει ότι η διαφορά (spread) απόδοσης των δύο ομολόγων από τις 180 μονάδες βάσης θα μειωθεί στις 100-150 μονάδες βάσης με μέσο στόχο τις 137 μ.β. και stop loss στις 200 μ.β.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων (GGBs) έχουν μειωθεί σημαντικά από την κρίση το 2010-2012 αλλά και κατά τα τελευταία 4-5 χρόνια. Τώρα, η Ελλάδα διαπραγματεύεται μόλις 182 μονάδες βάσης πάνω από τα Bunds και μόλις 20 μονάδες βάσης πάνω από ιταλικά δεκαετή ομόλογα (BTPs). Ωστόσο, η Citi, πιστεύει ότι τα spreads μπορούν να μειωθούν περαιτέρω σε ένα περιβάλλον που οι διαχειριστές ψάχνουν αποδόσεις και το 2020. Ταυτόχρονα, τα θεμελιώδη στοιχεία της χώρας είναι πολύ καλύτερα από ότι στο παρελθόν.

Παρά την αντιστροφή τόσο του δημοσιονομικών, αλλά και των εξωτερικών ισοζυγίων από τεράστιο έλλειμμα σε πλεόνασμα, η πραγματική οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει, τα επίπεδα του χρέους προς το ΑΕΠ ενώ είναι ψηλά ακόμα, μειώνονται και προβλέπεται ότι θα μειωθούν περισσότερο.

Όλα αυτά βοηθήθηκαν από μια τεράστια μείωση κατά 25% του σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, εξηγεί η Citi. Σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της Eurostat, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα είναι τώρα μόλις 3% υψηλότερο από ό, τι στη Γερμανία και 12% κάτω από τα ιταλικά επίπεδα.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται επί του παρόντος με αρκετές βαθμίδες κάτω από το investment grade από όλους τους οργανισμούς αξιολόγησης, αλλά ο οίκος αξιολόγησης S&P τοποθετεί τις προοπτικές θετικές. H Citi πιστεύει ότι οι οργανισμοί μπορούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία. Και αν το κάνουν (με τρεις ή περισσότερες βαθμίδες), η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να επωφεληθεί από την συμπερίληψη της σε δείκτες investment grade αλλά και από τις αγορές QE. Η εγχώρια αγορά εμφανίζει μικρή ρευστότητα και σχεδόν ανύπαρκτη νέα προσφορά. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η μείωση των spreads είναι δυνατή.

Ταυτόχρονα ωστόσο και η ομάδα της Citi European Rates Strategists συμφωνεί με αυτό το trade και το προτείνει στο report της για τo Outlook του 2020. Η ομάδα των European Rates Strategists βλέπει ότι τα θεμελιώδη στοιχεία συνεχίζουν να φαίνονται ισχυρά. Τόσο οι οικονομολόγοι της, αλλά και η Moody’s αναμένουν ότι η Ελλάδα θα καταγράψει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει θετικό, το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση των τραπεζικών μη εξυπηρετούμενων δανείων τίθεται σε εφαρμογή και η χώρα «φθάνει» τελικά την υπόλοιπη περιφέρεια. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει μια απότομη σύσφιξη στα spreads.

Το 2020, μια άλλη ώθηση για τα GGBs θα μπορούσε να προέλθει από την είσοδο της Ελλάδας στην ζώνη του IG, με αποτέλεσμα την ένταξη των ομολόγων σε δείκτες IG και στο QE. Η πολιτική παραμένει σταθερή με επικεφαλής το κεντροδεξιό κόμμα που κυριαρχεί στη χώρα. Η προσφορά GGBs παραμένει επίσης χαμηλή και η οποία προσφορά λήφθηκε καλά το 2019.

Αναφορικά με τον κίνδυνο σε αυτήν την πρόταση, η Citi θεωρεί την ευαισθησία των GGBs σε οποιαδήποτε πολιτική διαταραχή στην Ιταλία ή οποιαδήποτε αύξηση του ευρώ-σκεπτικισμού οπουδήποτε στην Ευρώπη όπως ια παράδειγμα μια ισχυρή επίδοση της Le Pen στις γαλλικές δημοτικές εκλογές.

Τα υπόλοιπα 11 trades που προτείνει η ομάδα της Citi Global Macro Strategy είναι:

• Trade 1: Long 1y EUR/$ Call - Αγορά ετήσιου δικαιώματος αγοράς σε 1.134 έναντι 1.1092 ου είναι η spot αγορά.

• Trade 2: Long Gold – Αγορά ετήσιου δικαιώματος αγοράς στα $1550 έναντι $1475.90 στη spot αγορά.

• Trade 3: Long εξωτερικό χρέος αναδυόμενων αγορών έναντι US IG (μέσω CDS).

• Trade 4: Buy Greece vs. Bunds – Αγορά ελληνικών δεκαετών έναντι των γερμανικών δεκαετών.

• Trade 5: Long USTs vs Bunds – Αγορά αμερικανικών δεκαετών έναντι των γερμανικών δεκαετών.

• Trade 6: Forward Steepeners USD.

• Trade 7: Long GBP vs. USD & EUR – Αγορά στερλίνας έναντι ευρώ και δολαρίου.

• Trade 9: Long NOK/SEK – Αγορά νορβηγικής έναντι της σουηδικής κορώνας.

• Trade 10: Buy SX7E vs. Sell S5BANKX – Αγορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες έναντι των αμερικανικών τραπεζών.

• Trade 11: Pay CAD vs. NZD – Ανταλλαγή στις υποσχόμενες πληρωμές του καναδικού δολαρίου έναντι του νεοζηλανδέζικου δολαρίου.

• Trade 12: Buy $CNH. Αγορά ετήσιου δικαιώματος αγοράς USD/CNH στο 7,116 έναντι 7,05 στη spot αγορά.

Πηγή: Euro2day