You are here

Coca Cola 3Ε: Πτώση 10% στα κέρδη της το 2008

18/02/2009 08:48
Του Γιώργου Μανέττα

Καμπανάκι για τα κέρδη των εισηγμένων αποτέλεσαν τα χθεσινά, κατώτερα των προβλέψεων αποτελέσματα της Coca Cola 3Ε για το σύνολο του 2008, καθώς είναι από τις πρώτες εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ανακοίνωσαν τα μεγέθη τους για την περσινή χρήση.

Η κάμψη της τάξης του 10% που παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου (κατά πολύ μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων της διοίκησης αλλά και των αναλυτών) σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόβλεψης για το τρέχον έτος, πυροδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις στη μετοχή της εταιρείας, η οποία υποχώρησε κατά 12,66% στα 9,66 ευρώ με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca - Cola 3Ε το 2008, διαμορφώθηκαν σε 425 εκατ. μειωμένα 10%, ενώ τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη ήταν 6% χαμηλότερα στα 660 εκατ.

Οι πωλήσεις έφθασαν στα 6,981 δισ., αυξημένες 8% ενώ ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε 5% και ανήλθε σε 2,116 δισ. κιβώτια. Στο τέταρτο τρίμηνο, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 3 εκατ. ευρώ, κατά 93% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 30%, στα 61 εκατ. ευρώ. Ο όγκος αυξήθηκε κατά 6% στα 492 εκατ. κιβώτια και ο καθαρός τζίρος κατά 9% στο 1,592 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola 3Ε, Δώρος Κωνσταντίνου σχολιάζοντας σχετικά δήλωσε ότι το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών, το επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα, η χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του όγκου πωλήσεων στα προϊόντα με υψηλότερο περιθώριο κέρδους είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη για το έτος. Πρόσθεσε δε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου η σημαντική υποτίμηση νομισμάτων επέφερε πτώση στα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBIT) του τέταρτου τριμήνου και υστέρηση έναντι των πλέον πρόσφατων στόχων που είχαν τεθεί για τα κέρδη.

Στόχοι

Οι αναθεωρημένοι στόχοι για το σύνολο του 2008 που γνωστοποιήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου ήθελαν τον όγκο πωλήσεων να αυξάνεται κατά 4% και το λειτουργικό κέρδος (EBIT) και κέρδη ανά μετοχή στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.

Δικαιολογώντας την απόφαση του Ομίλου να μην θέσει στόχους κερδοφορίας για το 2009, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «οι πρόσφατες σημαντικές συναλλαγματικές διακυμάνσεις καθώς και η συχνή αναθεώρηση των επίσημων προβλέψεων σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, δεν πιστεύουμε ότι θα είχε νόημα να θέσουμε στόχους».