You are here

Coca-Cola HBC: Αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 3,8% το εξάμηνο

13/08/2015 15:47
Την αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3,8% στο εξάμηνο ανακοίνωσε η Coca-Cola HBC AG, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής των σημάτων της The Coca-Cola Company.

Αφαιρώντας την επίδραση των τεσσάρων επιπλέον ημερών πωλήσεων στο 1ο τρίμηνο που ανήλθε σε 2,5%, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,3%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ο όγκος πωλήσεων στις αναπτυγμένες αγορές παρέμεινε εν πολλοίς αμετάβλητος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ συνεχίστηκε η ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων αγορών με τη συμβολή όλων των αγορών στην αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 6,2%.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι πολύ καλές επιδόσεις στη Νιγηρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία υπεραντιστάθμισαν τις χαμηλές επιδόσεις στη Ρωσία, αυξάνοντας έτσι τον όγκο πωλήσεων στις αναδυόμενες αγορές κατά 5,4%.

Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση παρέμειναν σταθερά, με τις πρωτοβουλίες αύξησης των τιμών στις αναδυόμενες αγορές να αντισταθμίζουν τα μέτρα διατήρησης των τιμών των προϊόντων μας σε προσιτά επίπεδα και τις αποπληθωριστικές πιέσεις σε ορισμένες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές.

Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,0%, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, ο αρνητικός αντίκτυπος των συναλλαγματικών ισοτιμιών της τάξης του 4,6% υπεραντιστάθμισε τα κέρδη από την αυξηση του όγκου πωλήσεων.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €219,0 εκατ. –σε άνοδο κατά 31,2%– με αποτέλεσμα τη βελτίωση κατά 170 μονάδες βάσης του περιθωρίου των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών, καθώς το χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών, οι θετικές επιπτώσεις από την αύξηση του όγκου πωλήσεων, οι πρωτοβουλίες διαχείρισης της αύξησης των εσόδων και οι ενέργεις βελτιστοποίησης του κόστους αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €199,1 εκατ.

Οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε €219,2 εκατ. – σε άνοδο κατά €124,4 εκατ., χάρη στην περαιτέρω βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης και της λειτουργικής κερδοφορίας.

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €141,7 εκατ. και τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα €0,389, δηλαδή βελτιώθηκαν κατά 43,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Στη διάρκεια της περιόδου υπό εξέταση, τα καθαρά κέρδη και τα βασικά κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε €125,2 εκατ. και €0,344 αντίστοιχα.