You are here

Δ. Τζανακόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία παίζει αντιθεσμικά παιχνίδια με την εκλογή του ΠτΔ

14/02/2019 16:45

Τη θέση ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ανέδειξε τις βαθιές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για διακριτούς αξιακούς πυρήνες των δύο κομμάτων, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ελιτισμό» ως προς το δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη που θεώρησε εκφυλισμό της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης τον εθνικό διάλογο που διεξήχθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ώστε να διαμορφωθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και να αποτυπωθούν αυθεντικά τα λαϊκά αιτήματα, είναι χαρακτηριστική», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, όλες οι τοποθετήσεις της Νέας Δημοκρατίας επί των προτάσεων του κυβερνώντος κόμματος και η άρνησή της να τις στηρίξει, φανερώνουν, όπως είπε, «την ίδια αριστοκρατική αντίληψη». Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων, «αποκαλύφθηκε το βαθιά αντιθεσμικό πρόσωπο και παιχνίδι της ΝΔ με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Ο ομολογημένος πλέον στόχος της Ν.Δ. είναι να δημιουργήσει όρους για διορισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταστρατηγώντας έτσι το ίδιο το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει την επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων όταν πρόκειται για την εκλογή του ΠτΔ που αποτελεί και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος», σημείωσε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή των Ελλήνων, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν επιθυμεί να προτείνει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρική εκλογή του 2020.

«Προφανώς έχει τάξει τη θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος. Και εδώ πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο κ. Τζανακόπουλος.
Σε αυτό το πνεύμα, υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει «την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος», μέσα «από μια πρακτική συναλλαγών, συνήθη για την κάστα του παλιού πολιτικού προσωπικού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη χθεσινή απολογία του Θεόδωρου Τσουκάτου στη δίκη της Siemens, σύμφωνα με την οποία το 2000 μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ 16 δισεκατομμύρια δραχμές από τη SIEMENS και άλλες εταιρίες, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι «δεν έχει πει κουβέντα, αλλά δεν έχει την παρρησία να ζητήσει έστω μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το πάρτι διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και το πολιτικό σύστημα στην πλήρη  απαξίωση».

Για αντίστοιχη «αφωνία» κατηγόρησε και την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι «ένας επιχειρηματίας και μεγαλοεκδότης πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας».

«Αυτές οι πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος είναι αρκετές για να εξηγήσουν τη δυσθυμία τους στην αρχή της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όταν με υπεκφυγές, παιχνίδια και προφάσεις, μεθόδευαν την υπονόμευση της διαδικασίας με προφανή στόχο να μην αλλάξει το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

ΚΥΠΕ