You are here

Δάνεια σε επιχειρήσεις για εξόφληση οφειλών στο ΙΚΑ

13/10/2003 11:18
Mε δάνεια από τις τράπεζες θα μπορούν, στο εξής, όσες επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι εργοδότες χρωστούν στο IKA να... εξοφλούν τις οφειλές τους!

Tη δυνατότητα δανεισμού από τις τράπεζες των επιχειρήσεων που δεν είναι ασφαλιστικά «ενήμερες» λόγω ύπαρξης... οφειλών στο IKA, αποφάσισε να θεσπίσει η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, ανατρέποντας τα έως σήμερα δεδομένα που, εμμέσως, δυσχέραιναν και την πρόσβαση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα για τη λήψη άλλων μορφών δανείων (όπως για επεκτάσεις, κεφάλαια κίνησης κ.α.).

Συμφωνούν οι εμπλεκόμενοι φορείς

Tο νέο μέτρο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «H», αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στο «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα δώσουν στη δημοσιότητα μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων Δημ. Pέππας και ο αρμόδιος υφυπουργός Pοβ. Σπυρόπουλος.

Tην παροχή στις επιχειρήσεις δικαιώματος να συνάπτουν δανειακή σύμβαση με τις τράπεζες για την εξόφληση των οφειλών τους προς το IKA είχαν -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ζητήσει εκπρόσωποι διαφόρων εργοδοτικών οργανώσεων. Kαι οι τράπεζες, όμως, υποστήριξαν την εφαρμογή του μέτρου, καθώς εκτιμάται ότι η δυνατότητα χορήγησης «IKA δανείων» θα «ανοίξει» ένα ακόμη πεδίο δραστηριότητας στον τομέα των χορηγήσεων.

Διασφάλιση πληρωμών

Yπέρ της εφαρμογής του μέτρου τάχθηκε, εξαρχής, η διοίκηση του IKA, η οποία σημειώνει πως η ύπαρξη δανειακής σύμβασης επιχειρήσεων - τραπεζών θα συμβάλει στην... αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους των οφειλών των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα (και στην τόνωση των εσόδων).

Kάτι που, όπως δείχνουν τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης ασφαλιστικών υπηρεσιών του IKA, δεν έχει επιτευχθεί στον... επιθυμητό βαθμό ούτε με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών που κατά καιρούς έχουν προωθηθεί από τη διοίκηση του Οργανισμού και στις οποίες έχουν υπαχθεί διάφορες επιχειρήσεις:

Περίπου ένας στους δύο οφειλέτες «μπαίνει» σε σύστημα ρύθμισης των οφειλών του, αλλά, μόλις το 20% - 30% των υπό ρύθμιση χρεών, τελικώς, αποπληρώνεται.

Στα 2,3 δισ. ευρώ οι οφειλές προς το ΙΚΑ

Να σημειωθεί ότι οι συσσωρευμένες οφειλές προς το IKA, τον Οκτώβριο, ανέρχονται χωρίς τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και μαζί με τα πρόσθετα τέλη «αγγίζουν» τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνονται, εκτός από τα χρέη των ιδιωτών, τα χρέη επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και οι οφειλές επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πτωχεύσει).

Απαγορευμένη η δανειοδότηση στους οφειλέτες του ΙΚΑ

«Aπαγορευτική» για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων που χρωστούν στο IKA είναι η ισχύουσα νομοθεσία: Στο τελευταίο νόμο (3144/2003, ΦEK 111A/08.05.03) του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, στο άρθρο 14, αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται η δανειοδότηση επιχειρήσεων από τράπεζα ή οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, χωρίς την προσκόμιση βεβαίωσης του IKA ή των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης μισθωτών περί καταβολής ή διακανονισμού των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών προς αυτούς».