You are here

DBRS: Πρόοδος στη μείωση των ΜΕΔ στην Ελλάδα

04/03/2021 10:02

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) τους, αλλά χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες αφού ο δείκτης ΜΕΔ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υστερεί σημαντικά από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, λέει ο οίκος DBRS Morning Star.

Σε σημερινό του δελτίο, ο οίκος σημειώνει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το συνολικό απόθεμα των κόκκινων δανείων κατά περίπου 39% στη βάση προσαρμοσμένων στοιχείων (pro forma), με το σχέδιο «Ηρακλής» να διευκολύνει μεγάλες μεταφορές ΜΕΔ μέσω τιτλοποιήσεων.

Ο DBRS θεωρεί ότι με την ολοκλήρωση του σχεδίου τα δεδομένα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βελτιωθούν σημαντικά και ότι χρειάζονται πρόσθετες λύσεις που να καλύπτουν όλο το τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Υπογραμμίζουμε την συνεισφορά του σχεδίου προστασίας περιουσιακών στοιχείων, Ηρακλής, στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες», αναφέρει ο Λητώ Χουσιάδα, Βοηθός Αντιπρόεδρος του DBRS, προσθέτοντας πως εφόσον ολοκληρωθούν οι συναλλαγές η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα βελτιωθεί σημαντικά αν και θα υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Έτσι, πρόσθετες λύσεις για όλο το σύστημα θα χρειαστούν προκειμένου η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε η αναλύτρια του DBRS.

Σύμφωνα με τον DBRS η σημαντική μείωση των ελληνικών ΜΕΔ έγινε δυνατή κυρίως μέσω των τιτλοποιήσεων υπό το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο θεσπίστηκε στο τέλος του 2019 στο πρότυπο του αντίστοιχου ιταλικού συστήματος, Fondo di Garanzia sulla Cartolarizzazione delle Sofferenze (GACS). Το σχέδιο προνοεί τη μεταφορά κόκκινων δανείων σε εταιρικά σχήματα, με την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων στις μερίδες υψηλής διαβάθμισης (senior tranche), ενώ οι μερίδες μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης (mezzanine και junior notes) πωλούνται σε επενδυτές.

Όπως εκτιμά, ο οίκος στο τέλος το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να υποβοηθήσει στις πωλήσεις ΜΕΔ πέριξ των €30 δισεκατομμυρίων, οδηγώντας σε σημαντική μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους €35 δισ.

«Παρόλα αυτά θα χρειαστούν πρόσθετες προσπάθειες, καθώς οι δείκτες ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν υψηλοί, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και εξαιρεθεί η δυνητική ροή νέων ΜΕΔ που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής δόσεων λόγω του κορωνοϊού», αναφέρει ο DBRS.

ΚΥΠΕ