You are here

ΔΕΗ: 1.850 αιτήσεις την πρώτη ημέρα για φωτοβολταϊκά

02/09/2010 09:11
Της ΜανταλέναΣ Πίου

To «αδιαχώρητο» έγινε στα γραφεία της ΔΕΗ χθες, καθώς κατακλύστηκαν από αγρότες που κατέθεταν αιτήσεις για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών ως 100 KW o καθένας... Μόνον σε μία ημέρα, που ήταν και η πρώτη που άρχισε να δέχεται η ΔΕΗ τις αιτήσεις των επαγγελματιών αγροτών, κατατέθηκαν γύρω στις 1.850 αιτήσεις και αναμένεται και τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η υποβολή σχετικών αιτημάτων.

Χιλιάδες

Μόνον τους τελευταίους δύο μήνες, από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ χιλιάδες αιτήματα για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, που η συνολική ισχύς τους υπερβαίνει τα 1.400 MW. Δεδομένων και των εκατοντάδων MW που εκκρεμούν από τον προηγούμενο νόμο είναι προφανές ότι με τους ρυθμούς αυτούς σε λίγο καιρό θα ξεπεραστεί το πλαφόν των 2.250 MW που θέτει το βασικό σενάριο για το «πράσινο μείγμα», δηλαδή την αναλογία συμμετοχής κάθε μορφής ΑΠΕ στην ανανέωσιμη ενεργειακή παραγωγή, ως το 2020.

Η ΔΕΗ, που χθες με εγκύκλιό της διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί κανένας περιορισμός ως το προς το αριθμό των αιτήσεων ή της συνολικής ισχύος των φωτοβολταϊκών από αγρότες που θα δεχθεί, έχει προειδοποιήσει για τα προβλήματα. Εξάλλου αναμένεται εντός των ημερών η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για ετήσιο πλαφόν εγκατάστασης ανανεώσιμων MW ανά κατηγορία ενεργειακής τεχνολογίας.

Βολές από ΣΕΦ

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) σε ανακοίνωση κατηγορεί τη ΔΕΗ ότι καταργεί στην πράξη τον νέον νόμο για τις ΑΠΕ και παγώνει την αγορά, υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ οφείλει να εξετάσει άμεσα όλες τις αιτήσεις και όχι κατά προτεραιότητα, όπως έχει δηλώσει.

Επίσης καταγγέλλει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ από τον Ιούνιο δεν έχει υπογράψει συμβάσεις αγοροπωλησίας, επικαλούμενος την ανάγκη κατάρτισης νέων συμβάσεων με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος 3851/2010.

Τέλος ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) ζητεί την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τους ειδικούς όρους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, υποστηρίζοντας ότι δημουργεί τεράστια προβλήματα σε επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη κσι πλήττει την ελληνική βιομηχανία του κλάδου.