You are here

ΔΕΗ: Νέα ευκαιρία για τις 36 δόσεις

01/11/2016 09:13
Nέα παράταση, την τρίτη κατά σειρά, αποφάσισε να δώσει χθες η ΔΕΗ στην προθεσμία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή. Πλέον οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ευνοϊκού διακανονισμού οφειλών ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Χθες, που έληγε κανονικά η προθεσμία, προσήλθε στα γραφεία της ΔΕΗ πολύ μεγάλος αριθμός καταναλωτών, δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές και πολλοί πελάτες δεν μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που ενέκρινε την παράταση, η ελάχιστη μηνιαία δόση για τη ρύθμιση είναι η καταβολή 10 ευρώ. Συνολικά, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου είχαν διακανονίσει τις οφειλές τους περισσότεροι από 510.000 πελάτες, με συνολικό χρέος άνω του 1,335 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι τη νέα παράταση είχαν συμφωνήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, γύρω στο 85% των οφειλετών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, τηρούν τους όρους της ρύθμισης.

Αύξηση οφειλών

Ωστόσο, εμφανίζονται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ σημαντικό παραμένει το πρόβλημα με τους πελάτες της ΔΕΗ που διατηρούν συστηματικά ένα ανεξόφλητο υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους της τάξης των 1.000 ευρώ.

Πρόκειται για το επίπεδο εκείνο της οφειλής για το οποίο δεν γίνεται διακοπή παροχής ρεύματος, λόγω μη εξόφλησης. Έτσι, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός πελατών προτιμά να αφήνει απλήρωτο το ποσό ως τα 1.000 ευρώ και όταν το ξεπερνά, να εξοφλεί το ποσό που υπερβαίνει το όριο.

Οι «κόκκινοι» λογαριασμοί έχουν προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στη ΔΕΗ, με τα χρέη προς την επιχείρηση στις αρχές του καλοκαιριού να κοντεύουν να φθάσουν τα 2,7 δισ. ευρώ.

Παρότι ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων δείχνει ότι έχει μειωθεί, μετά τα διάφορα μέτρα, όπως η ρύθμιση και η έκπτωση του 15% στους λογαριασμούς ρεύματος (χρέωση ενέργειας) για τους συνεπείς πελάτες, το πρόβλημα παραμένει πιεστικό. Όσοι οφειλέτες ενταχθούν στο πρόγραμμα και εξοφλούν κανονικά, αποκτούν δικαίωμα στην έκπτωση του 15%, αρκεί βέβαια να πληρώνουν εγκαίρως τους τρέχοντες λογαριασμούς.