You are here

ΔΕΗ: Πόσοι και ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εθελουσίας

01/11/2019 10:58

Τουλάχιστον το 40%, περί τις 4.100 με 4.500 των εργαζομένων της μητρικής ΔΕΗ ΔΕΗ +1,39% είναι οι δυνητικά υποψήφιοι για αποχώρηση από την πάλαι ποτέ κραταιά δημόσια επιχείρηση.

Ο όμιλος απασχολεί 15.500 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 10.000 είναι χρεωμένοι… στη μητρική (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, διοικητικές υπηρεσίες, καταστήματα κ.λπ.). Οι υπόλοιποι ως επί το πλείστον απασχολούνται στον ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα όσα προβλέπονταν στο business plan της McKinsey, που είχε εκπονηθεί για την προηγούμενη διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης (σήμερα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επικαιροποίησής του), οι υποψήφιοι για εθελούσια έξοδο ή συνταξιοδότηση ήταν περί τις 4.100. Ο αριθμός αυτός, αναφέρουν πληροφορίες, παραμένει σίγουρα στο τραπέζι, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερος, με δεδομένο το ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αποφασίσει το κλείσιμο έως το 2028 όλων, δηλαδή και των 14 λιγνιτικών μονάδων με τα ορυχεία τους. Οι περίπου 400 προέρχονται από διοικητικές υπηρεσίες, ενώ με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν φαίνεται να επηρεάζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για στοχευμένες εθελούσιες εξόδους, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προβλέπει αφενός την παροχή χρηματοδοτικών κινήτρων (αποζημίωση ίσως και μισθοί) καθώς και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για όσους είναι άνω των 55 ετών. Για τις εισφορές της κατηγορίας αυτών των εργαζομένων η ΔEH θα αναλάβει την πληρωμή τους μέχρι τη συνταξιοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της ΔΕH είναι 52 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απασχολούμενοι στις λιγνιτικές μονάδες και στα ορυχεία τους ανέρχονται σε 3.800. Γι' αυτούς θα υπάρχει και η δυνατότητα μετακίνησης σε δημόσιες υπηρεσίες ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως σε περιφέρειες και δήμους.

Η εξοικονόμηση για την αποχώρηση 4.100 εργαζομένων που προέβλεπε το σχέδιο της McKinsey ήταν κοντά στα 340 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το μισό από το σημερινό μισθολογικό κόστος, που ανέρχεται στα 722,5 εκατ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι πως το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου θα εξελίσσεται σταδιακά, δηλαδή ανάλογα με το πόσες μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο τον λιγνίτη θα κλείνουν έως το 2028. Ταυτόχρονα, η μείωση του προσωπικού θα επιταχύνεται και από τις κανονικές συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων, οι οποίες τα προσεχή χρόνια θα είναι μεγάλες σε αριθμό.

Το κόστος απόσβεσης της εθελουσίας, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, θα είναι σε δύο με τρία χρόνια, ενώ η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους που θα έρχονται με μισθούς ιδιωτικού τομέα αναμένεται να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

Πηγή: Euro2day