You are here

ΔΕΗ: Στα 17,5 ευρώ η τιμή διάθεσης

27/10/2003 12:55
Υπερκάλυψη κατά 6,7 φορές σημειώθηκε κατά τη συνδυασμένη προσφορά μετοχών της ΔΕΗ με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται σε 17,5 ευρώ ανά μετοχή και τα έσοδα για το δημόσιο στα 636 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επέδειξαν οι ξένοι θεσμικοί.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης , ανακοίνωσαν σήμερα τα αποτελέσματα της δημόσιας προφοράς , σύμφωνα με τα οποία: · Η Τιμή Διάθεσης των μετοχών της Δ.Ε.Η. Α.Ε καθορίσθηκε σε € 17,50 ανά μετοχή, εντός των ορίων του δεσμευτικού εύρους τιμών € 16,40 - € 17,72 αντιπροσωπεύοντας έκπτωση ποσοστού 3,4 % έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής κατά την Παρασκευή 24.10.2003 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το Ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΚΑ διέθεσαν συνολικά 36.500.000 μετοχές, με την διασπορά των μετοχών της Δ.Ε.Η Α.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 48,5% υπό την αίρεση της μη επιστροφής μετοχών που ενδέχεται να αποκτηθούν από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους λόγω της πιθανής διενέργειας σταθεροποιητικών πράξεων (μέχρι 5.400.000 μετοχές).

· Η Τιμή Διάθεσης των μετοχών που διατέθηκαν στους κατόχους Προμετόχων 2001-2004 και οι οποίοι άσκησαν το δικαίωμα ανταλλαγής των μετοχοποιήσιμων τίτλων τους, ορίστηκε σε € 16,625 ανά μετοχή με έκπτωση κατά ποσοστό 5 % επί της Τιμής Διάθεσης σε μη κατόχους Προμετόχων.

· Η Τιμή Διάθεσης των μετοχών που διατέθηκαν στους εργαζόμενους και στα μέλη του Δ.Σ. με σχέση εξηρτημένης εργασίας της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ορίστηκε σε € 15,75 ανά μετοχή, με έκπτωση κατά ποσοστό 10% επί της Τιμής Διάθεσης. Στους εργαζόμενους και στα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. Α.Ε. διατέθηκαν συνολικά 1,3 εκατομμύρια μετοχές.

· Στην Εγχώρια Προσφορά σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, με την υποβολή άνω των 35.000 αιτήσεων μη Θεσμικών Επενδυτών, συνολικής ζήτησης 28,3 εκατομμυρίων μετοχών. Το σύνολο της ζήτησης των υποβληθεισών προσφορών Θεσμικών Επενδυτών στην Ελλάδα ανήλθε σε 42,7 εκατομμύρια μετοχές. Ως εκ τούτου, η συνολική εγχώρια ζήτηση ανήλθε σε 71 εκατομμύρια μετοχές (συνυπολογιζομένης και της ζήτησης των εγγραφών με ανταλλαγή Προμετόχων 2001-2004).

· Στην Διεθνή Προσφορά μετοχών σε Θεσμικούς Επενδυτές υπήρξε ιδαίτερα μεγάλη συμμετοχή με συνολική ζήτηση που ανήλθε σε 125,1 εκατομμύρια μετοχές (συνυπολογιζομένης και της ζήτησης των εγγραφών με ανταλλαγή Προμετόχων 2001-2004).

· Το σύνολο της Προσφοράς (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που διατέθηκαν για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (Greenshoe Option) και των μετοχών που προσφέρθηκαν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση σε εργαζόμενους και σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η. Α.Ε.) καλύφθηκε κατά 5,4 φορές περίπου, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης που εκδηλώθηκε από κατόχους Προμετόχων 2001-2004, και κατά 5,2 φορές μη συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης που εκδηλώθηκε από κατόχους Προμετόχων 2001-2004, που άσκησαν το δικαίωμα ανταλλαγής των μετοχοποιήσιμων τίτλων τους με μετρητά (cash option).

· Ποσοστό 46,1 % περίπου του συνόλου της Προσφοράς κατανεμήθηκε σε θεσμικούς και μη θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και ποσοστό 53,9 % περίπου του συνόλου της Προσφοράς κατανεμήθηκε σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που κατανεμήθηκαν σε κατόχους Προμετόχων 2001-2004 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εξαιρουμένων των μετοχών που διατέθηκαν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση σε εργαζόμενους και σε μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

· Λόγω της αυξημένης εκδηλωθείσας ζήτησης των μη Θεσμικών Επενδυτών στην Ελλάδα, το κατά προτεραιότητα όριο κατανομής των μη Θεσμικών επενδυτών αναπροσαρμόστηκε σε 450 μετοχές ανά επενδυτή.

· Η Διεθνής Προσφορά μετοχών σε Θεσμικούς Επενδυτές υπερκαλύφθηκε κατά 10,2 φορές.

Οι όροι της Διάθεσης των προσφερομένων μετοχών μέσω Συνδυασμένης Προσφοράς είχαν ως ακολούθως:

· Η Συνδυασμένη Προσφορά αποτελείτο από την προσφορά μετοχών και Διεθνών Αποθετηρίων Εγγράφων (GDRs) μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε Θεσμικούς Επενδυτές στο εξωτερικό σε συμμόρφωση με τον υπ’ αριθμ. 144Α Κανονισμό των ΗΠΑ, από την προσφορά μετοχών με Δημόσια Εγγραφή σε Θεσμικούς και μη Θεσμικούς Επενδυτές στην Ελλάδα και από την ιδιωτική τοποθέτηση σε εργαζόμενους και σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

· Το σύνολο της Συνδυασμένης Προσφοράς (29.400.000 μετοχές), εξαιρουμένων των μετοχών που διατέθηκαν για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (Greenshoe Option) και των μετοχών που προσφέρθηκαν στην Ιδιωτική Τοποθέτηση σε εργαζόμενους και σε μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. Α.Ε, αποτελούσε το 12,67 % του μετοχικού κεφαλαίου της.

· Ο αριθμός των προσφερομένων μετοχών (5.400.000 μετοχές) που διατέθηκαν για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (Greenshoe Option), αποτελούσε το 2,33% του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

· Ο αριθμός των προσφερομένων μετοχών (1.700.000 μετοχές) που διατέθηκαν μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης σε εργαζόμενους και σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Η. Α.Ε, αποτελούσε το 0,73% του μετοχικού κεφαλαίου της.

· Με βάση την Τιμή Διάθεσης των μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε, τα συνολικά συγκεντρωθέντα κεφάλαια από την Συνδυασμένη Προσφορά θα ανέλθουν σε € 636 εκατ. περίπου, υπό την αίρεση μη επιστροφής μετοχών που ενδέχεται να αποκτηθούν από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους λόγω της πιθανής διενέργειας σταθεροποιητικών πράξεων (μέχρι 5.400.000 μετοχές), συνυπολογιζόμενης της ανταλλαγής Προμετόχων 2001-2004 με μετοχές και μετρητά (Cash Option).

· Οι τίτλοι των μετοχών και των Διεθνών Αποθετηρίων Εγγράφων (GDRs) που κατανεμήθηκαν μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς, εκτιμάται ότι θα είναι ταυτόχρονα διαθέσιμοι προς διαπραγμάτευση την 31η Οκτωβρίου 2003, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αντίστοιχα.

· Συντονιστές - Κύριοι Ανάδοχοι και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών της Συνδυασμένης Προσφοράς μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε. ήταν οι ALPHA FINANCE, DEUTSCHE BANK, EFG TELESIS FINANCE, MORGAN STANLEY και ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.