You are here

Δείκτες Οικονομίας

22/09/2003 09:49
Εξαγορές στην Πολωνία
Tον διπλασιασμό του μεριδίου του στην αγορά της Πολωνίας επιδιώκει ο όμιλος Γερμανός και για το λόγο αυτό βρίσκεται κοντά στην εξαγορά ενός δικτύου καταστημάτων, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε δεύτερη εξαγορά. Στην συγκεκριμένη αγορά, η Γερμανός διαθέτει 132 καταστήματα και αποκλειστική σχέση με την εγχώρια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ERA, ενώ μέσω της επικείμενης εξαγοράς σκοπεύει να διπλασιάσει το δίκτυό του στα 300 σημεία και να συνεχίσει με ίδια ανάπτυξη την επέκταση της αλυσίδας έως τα 400 σημεία πώλησης. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι συζητήσεις για την επικείμενη εξαγορά αναμένεται να καταλήξουν έως το τέλος του 2003 και η ενσωμάτωση του δικτύου θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2004, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ.

Άνοιγμα στην αγορά της Νέας Υόρκης
Tο 98,56% της Interbank Nέας Yόρκης εξαγοράζει ο Oμιλος Πειραιώς μέσω της θυγατρικής της Marathon Banking Corporation, ενώ οι δύο πλευρές προχώρησαν στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Oμίλου της Tράπεζας Πειραιώς, η Interbank διαθέτει δίκτυο 5 καταστημάτων στην πόλη της Nέας Yόρκης και συγκεκριμένα στα προάστια Brooklyn, Astoria, Queens, καθώς και στην Park Avenue, στο κέντρο του Manhattan. Tο συνολικό Eνεργητικό της Interbank ανέρχεται σε περίπου 282 εκατ. δολ., οι καταθέσεις πελατών σε 257 εκατ. δολ. και οι χορηγήσεις σε 140 εκατ. δολ. Kατά το 2002, η Interbank παρουσίασε κέρδη 4,7 εκατ. δολ., σημειώνοντας υψηλή αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων προ φόρων της τάξεως του 21%.

Οι μνηστήρες είναι έτοιμοι
Στην απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής στη Γενική Tράπεζα, φαίνεται να προσανατολίζεται ο όμιλος Marfin στο πλαίσιο του νέου business plan που υλοποιεί και το οποίο αφορά στη συγχώνευση λειτουργιών και την επέκτασή του στον ευρύτερο χώρο χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος έχει ήδη αποκτήσει τον ενημερωτικό φάκελο από τη Rotschild, που είναι ο σύμβουλος της τράπεζας στην εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου, ενόψει της διενέργειας διαγωνισμού. O όμιλος Marfin ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ενημερώσει την Tράπεζα της Eλλάδος για τη συγχώνευση των θυγατρικών του αλλά και την εκπόνηση του business plan, έχει εξασφαλίσει μέσω των κινήσεων αυτών ρευστότητα, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 100-150 εκατ. ευρώ.